Grillowane szaszłyki z boczkiem (przepis)


Grillowane

Nadchodzi czas grillowania, a jeśli grill to koniecznie boczek i karkówka! Mamy dla Was świetny przepis z wykorzystaniem jednego z tych pysznych mięs.


Składniki:


1 podwójny filet z kurczaka
200g wędzonego boczku
1 duży bakłażan
1 cukinia
1 papryka
2 czerwone cebule
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta kminku
1 szczypta kurkumy
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pieprzu


Sposób przygotowania:


Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w plastry. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Mięso wraz z warzywami przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, oliwę, sól, przyprawy, musztardę raz sos sojowy. Wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie nadziewaj na patyczki po kolei: boczek, kurczak, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula. Aby było łatwiej obracać szaszłyki na grillu, do jednego szaszłyka użyj 2 patyczków – będzie stabilniejszy.

Smacznego!