Nadchodzi czas grillowania, a jeśli grill to koniecznie boczek i karkówka! Mamy dla Was świetny przepis z wykorzystaniem jednego z tych pysznych mięs.
Składniki:
1 podwójny
filet z kurczaka
200g wędzonego boczku
1 duży bakłażan
1 cukinia
1 papryka
2 czerwone cebule
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta kminku
1 szczypta kurkumy
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pieprzu
Sposób
przygotowania:
Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w
plastry. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w
ósemki. Mięso wraz z warzywami przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, oliwę, sól,
przyprawy, musztardę raz sos sojowy. Wymieszaj, przykryj folią i wstaw do
lodówki na min. godzinę. Po tym czasie nadziewaj na patyczki po kolei: boczek,
kurczak, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula. Aby było łatwiej obracać
szaszłyki na grillu, do jednego szaszłyka użyj 2 patyczków – będzie stabilniejszy.
Smacznego!