Golonka wieprzowa pieczona w piwie (przepis)


Golonka

Golonka wieprzowa pieczona w piwie / ziemniaki puree / kapusta zasmażana
(4 porcje)


Składniki:

4 golonki wieprzowe przednie (waga 1 około 500-600 g)
3 ząbki czosnku
100 g soli peklowej
cukier, liść laurowy, ziele angielskie do smaku


Golonka:

0,5 l piwa
cebula
4 ząbki czosnku
120 g pora
400 g marchewki
200 g korzenia selera
100 g korzenia pietruszki
60 g masła klarowanego
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie


Ziemniaki puree:

800 g ziemniaków obranych
100 ml śmietany UHT 18%
80 g masła
sól, gałka muszkatołowa


Kapusta zasmażana:

700 g kapusty kiszonej
100 g cebuli
150 g boczku wędzonego
20 ml oleju roślinnego


Zasmażka:

30 g masła
30 g mąki pszennej
300-400 ml wywaru z rosołu
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, odrobina cukru

 

Sposób przygotowania:


Golonkę oczyścić. Zagotować o 4-5 l wody z posiekanym czosnkiem, cukrem, liściem, zielem angielskim, a po wystudzeniu dodać sól peklową i wymieszać. Włożyć golonki i peklować około 5-6 dni w lodówce. Golonkę wyjąć, osuszyć i opiec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Cebulę, czosnek, por, marchew, korzeń selera i pietruszki rozdrobnić oraz podsmażyć na maśle. Zapieczoną golonkę włożyć do garnka, dodać piwo, podsmażone warzywa, wodę i dusić pod przykryciem. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i dalej dusić golonkę do miękkości (jeżeli wywar jest mało słony można dosolić do smaku). Golonkę wyjąć z garnka, przełożyć na blaszkę, oblać masłem klarowanym i zapiec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Golonkę podawać z ziemniakami puree, kapustą zasmażaną, chrzanem i musztardą.


Puree ziemniaczane:

Ziemniaki ugotować, odparować i ubić na puree ze śmietaną oraz masłem. Przyprawić do smaku solą i gałką.


Kapusta zasmażana:

Kapustę dokładnie odcisnąć i posiekać. Cebulę i boczek wędzony pokroić w kostkę.


Zasmażka:

Rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę i usmażyć zasmażkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek wędzony, a następnie cebulę. Następnie dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, podlać wywarem i dusić pod przykryciem. Gdy kapusta zmięknie dodać zasmażkę i gotować na małym ogniu mieszając, kapustę przyprawić do smaku.


Czas przygotowania: 180 min.



Sprawdź aktualne promocje w TOPAZ i przygotuj tę potrawę taniej! 



Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję politykę cookies