Golonka wieprzowa pieczona w piwie / ziemniaki puree / kapusta zasmażana
(4 porcje)
Składniki:
4 golonki wieprzowe przednie (waga 1 około
500-600 g)
3 ząbki czosnku
100 g soli peklowej
cukier, liść laurowy, ziele angielskie do smaku
Golonka:
0,5 l piwa
cebula
4 ząbki czosnku
120 g pora
400 g marchewki
200 g korzenia selera
100 g korzenia pietruszki
60 g masła klarowanego
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Ziemniaki puree:
800 g ziemniaków obranych
100 ml śmietany UHT 18%
80 g masła
sól, gałka muszkatołowa
Kapusta zasmażana:
700 g kapusty kiszonej
100 g cebuli
150 g boczku wędzonego
20 ml oleju roślinnego
Zasmażka:
30 g masła
30 g mąki pszennej
300-400 ml wywaru z rosołu
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
kminek, odrobina cukru
Sposób przygotowania:
Golonkę oczyścić. Zagotować o 4-5 l wody z
posiekanym czosnkiem, cukrem, liściem, zielem angielskim, a po wystudzeniu
dodać sól peklową i wymieszać. Włożyć golonki i peklować około 5-6 dni w lodówce.
Golonkę wyjąć, osuszyć i opiec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 200 °C. Cebulę, czosnek, por, marchew, korzeń selera
i pietruszki rozdrobnić oraz podsmażyć na maśle. Zapieczoną golonkę włożyć do
garnka, dodać piwo, podsmażone warzywa, wodę i dusić pod przykryciem. Następnie
dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i dalej dusić golonkę do
miękkości (jeżeli wywar jest mało słony można dosolić do smaku). Golonkę wyjąć
z garnka, przełożyć na blaszkę, oblać masłem klarowanym i zapiec na rumiano w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Golonkę podawać z
ziemniakami puree, kapustą zasmażaną, chrzanem i musztardą.
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki ugotować, odparować i ubić na puree ze śmietaną oraz masłem. Przyprawić do smaku solą i gałką.
Kapusta zasmażana:
Kapustę dokładnie odcisnąć i posiekać. Cebulę i boczek wędzony pokroić w kostkę.
Zasmażka:
Rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę i usmażyć zasmażkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek wędzony, a następnie cebulę. Następnie dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, podlać wywarem i dusić pod przykryciem. Gdy kapusta zmięknie dodać zasmażkę i gotować na małym ogniu mieszając, kapustę przyprawić do smaku.
Czas przygotowania: 180 min.
Sprawdź aktualne promocje w TOPAZ i przygotuj tę potrawę taniej!