Gołąbki z młodej kapusty


Gołąbki

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe lub samo wieprzowe)
  • 100 g ryżu (ok. ½ szklanki)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek (do smaku)
  • olej do podsmażenia


Na sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła lub śmietanki (dla złagodzenia smaku)

 


Przygotowanie:

Zdejmij zewnętrzne liście kapusty.Odetnij głąb i włóż główkę do wrzątku. Gotuj przez kilka minut, stopniowo oddzielając liście, gdy staną się miękkie.Ostudź liście i odetnij zgrubiałe nerwy na spodzie liścia.


Farsz:

Ugotuj ryż na półmiękko i przestudź. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. (Dodaj czosnek pod koniec smażenia, jeśli używasz.) W misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Dopraw do smaku.

Na każdy liść nakładaj porcję farszu. Zawiń boki do środka i zwiń w rulonik, jak naleśnik.

Układaj je ciasno w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos pomidorowy: cebulę i czosnek podsmaż, dodaj passatę, przyprawy, cukier i gotuj przez kilka minut. Jeśli sos jest zbyt kwaśny – dodaj odrobinę śmietanki. Zalej gołąbki sosem pomidorowym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 45–60 minut lub piecz w piekarniku (180°C przez około godzinę).