FASZEROWANA PIERŚ Z INDYKA


FASZEROWANA

Czas przygotowania: 2 h 30 min.



SKŁADNIKI


Indyk:

• 1-1,5 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)

• po 1 łyżeczce sól i pieprz

• 1 łyżka słodkiej papryki

• 2 łyżki majeranku

• 2 łyżki soku z cytryny

• 100 g masła


Nadzienie:

• 1 jajko

• 1 szklanka orzechów włoskich

• 1/2 szklanki suszonych śliwek

• 1/2 żurawiny suszonej

• 1/4 łyżeczki cynamonu

• 1/2 łyżeczki soli


PRZEPIS


1. Zmiel drobno połowę orzechów, a resztę razem z bakaliami pokrój średnio i odstaw na bok.

2. Umyj, osusz i odetnij polędwicę z indyka. Pokrój ją w dużą kostkę i zmiel w malakserze lub w maszynce do mięsa. Podaj do niego zmielone i pokrojone orzechy, owoce, jako oraz sól. Odstaw.

3. Pierś z indyka ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozklep na w miarę możliwości równy kawałek mięsa. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.

4. Na środek wyłóż nadzienie oraz kawałki masła.

5. Mocno zwiń mięso w roladę i zwiąż ją nicią.

6. Roladę oprósz papryką czerwoną, ok. 1 łyżką majeranku oraz solą i pieprzem. Następnie odstaw do lodówki na godzinę.

7. Nagrzej piekarnik do 200°C. 

8. Pokrój masło i ułóż na mięsie. Następnie włóż roladę do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiąż, robiąc pojedyncze dziurki w rękawie.

9. Ułóż mięso na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 godz.

10. Zostaw w gorącym, wyłączonym piekarniku na ok. 15 min. Po wyjęciu odczekaj jeszcze 5 min anim wyjmiesz mięso z rękawa. 

11. Powstały w rękawie sos odlej do garnka. Możesz go zagotować, aby zgęstniał.

12. Roladę pokrój na średniej grubości plastry i polej sosem.