Czas przygotowania: 2 h 30 min.
SKŁADNIKI
Indyk:
• 1-1,5 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
• po 1 łyżeczce sól i pieprz
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 2 łyżki majeranku
• 2 łyżki soku z cytryny
• 100 g masła
Nadzienie:
• 1 jajko
• 1 szklanka orzechów włoskich
• 1/2 szklanki suszonych śliwek
• 1/2 żurawiny suszonej
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki soli
PRZEPIS
1. Zmiel drobno połowę orzechów, a resztę razem z bakaliami pokrój średnio i odstaw na bok.
2. Umyj, osusz i odetnij polędwicę z indyka. Pokrój ją w dużą kostkę i zmiel w malakserze lub w maszynce do mięsa. Podaj do niego zmielone i pokrojone orzechy, owoce, jako oraz sól. Odstaw.
3. Pierś z indyka ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozklep na w miarę możliwości równy kawałek mięsa. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
4. Na środek wyłóż nadzienie oraz kawałki masła.
5. Mocno zwiń mięso w roladę i zwiąż ją nicią.
6. Roladę oprósz papryką czerwoną, ok. 1 łyżką majeranku oraz solą i pieprzem. Następnie odstaw do lodówki na godzinę.
7. Nagrzej piekarnik do 200°C.
8. Pokrój masło i ułóż na mięsie. Następnie włóż roladę do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiąż, robiąc pojedyncze dziurki w rękawie.
9. Ułóż mięso na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 godz.
10. Zostaw w gorącym, wyłączonym piekarniku na ok. 15 min. Po wyjęciu odczekaj jeszcze 5 min anim wyjmiesz mięso z rękawa.
11. Powstały w rękawie sos odlej do garnka. Możesz go zagotować, aby zgęstniał.
12. Roladę pokrój na średniej grubości plastry i polej sosem.