Dziedzictwo kulinarne z książkek kucharskich nigdy nie będzie passé


Dziedzictwo

KSIĄŻKA KULINARNA JAKO ELEMENT OBOWIĄZKOWY W KAŻDEJ KUCHNI

Która z gospodyń nie ma w swoich zbiorach dobrych, sprawdzonych przepisów? Przekazywane przez babcie sekrety kulinarne, często na pożółkłych już kartach, po dziś dzień skrywają sprawdzone receptury na wypieki, konfitury czy zupy. Obecnie pożądanym w każdej kuchni produktem jest książka kucharska, często wydawana przez znane z ekranów osobowości, poza treścią merytoryczną zawierająca piękne zdjęcia i dodatkowe porady kucharskie. Ich wybór na rynku jest ogromny - począwszy od kuchni tradycyjnej, regionalnej, wegetariańskiej po molekularną. Przepisy w nich zawarte różnią się nie tylko poziomem zaawansowania, ale także czasem, który trzeba poświęcić na ich przygotowanie. Przy zakupie książki warto wcześniej zapoznać się z bibliografią autorem, ponieważ nie zawsze ma on wiele wspólnego z tworzeniem i przygotowywaniem potraw.


JESZ WZROKIEM, DLATEGO DOBRE ZDJĘCIA POTRAW TO PODSTAWA!




Ważnym elementem każdej książki kucharskiej są zdjęcia. Estetyczne i dopracowane powinny od samego początku zachęcać do zjedzenia każdego kęsa potrawy. Nad aranżacją zdjęć czuwają profesjonalni fotografowie i styliści, którzy dzięki zastosowanym dodatkom są w stanie przedstawić danie w nowatorski i niepowtarzalny sposób. Sesje zdjęciowe do tego typu realizacji trwają tygodniami, aby efekt finalny był zgodny z oczekiwaniami.


OD 1 LUTEGO 2018 PIERWSZA W HISTORII SIECI KSIĄŻKA KULINARNA TOPAZ ZA 1 GROSZ!

Świętując wspólnie z naszymi Klientami 25-lecie istnienia polskiej sieci sklepów TOPAZ mamy przyjemność zaprezentować wyjątkową książkę kucharską "POLSKA NA WIDELCU", do której przepisy inspirowane najpiękniejszymi regionami Polski stworzył Jarosław Roszak, mistrz kuchni od lat współpracujący z TOPAZ. Kuchnia nie ma przed nim żadnych tajemnic. Zdobywał wiedzę podczas kulinarnych podróży przez Niemcy, Włochy, Szwecją, po Francję. Mimo że jest smakoszem potraw śródziemnomorskich i egzotycznych, wciąż powraca do tradycyjnej kuchni polskiej, którą darzy szczególnym sentymentem i szacunkiem. W ramach autorskiej pracowni kulinarnej otworzył kilkadziesiąt obiektów restauracyjnych, w tym między innymi browar restauracyjny Brofaktura w Siedlcach, w których serwuje rodzime potrawy inspirowane staropolskimi recepturami w nieco nowocześniejszym wydaniu. W polskiej kuchni wielką wartością są regionalne potrawy i produkty. Różnorodność i bogactwo rodzimych dań stały się dla niego i sieci sklepów TOPAZ inspiracją do stworzenia wyjątkowych przepisów do tej książki.



Książka kulinarna TOPAZ - "POLSKA NA WIDELCU" to:


•    80 przepisów inspirowanych najpiękniejszymi regionami Polski (podzielonych na pory roku i regiony, z których dane potrawy się wywodzą) - dzięki nam przygotujesz:

- zupy m.in. kartoflankę wielkopolską, kwaśnicę po żywiecku, zupę rybną z łososiem bałtyckim, żurek na zakwasie benedyktyńskim, parzybrodę, chłodnik z młodej botwinki, krem z młodej fasolki szparagowej, chłodnik z czereśni i pomidorów malinowych, krem z młodych buraczków z twarogiem, krem dyniowo-gruszkowy, zupę brukwiową na gęsinie czy flaczki po warszawsku;

- dania z drobiu m.in. kaczkę po poznańsku, zrazy z gęsi, udka indyka duszone w piwie z borowikami, gęsie uda z jabłkami i Calvadosem, pierś z kurczaka w jogurcie na szpinaku, pierś z kurczaka "Z letniego ogrodu", ragout z indyczki z dynią piżmową czy kurczak cytrusowy z imbirem i pomarańczą;

- dania z wieprzowiny m.in. roladę śląską, żeberka chmielowe zapiekane z sosem śliwkowym, golonki pieczone w piwie pszenicznym, grillowaną karkówką szpikowaną czosnkiem, polędwiczkę wieprzową nadziewaną kapustą, maczankę krakowską, szynkę wieprzową z rozmarynem, schab po sztygarsku z młodymi ziemniakami, kiszkę ziemniaczaną, kotlety schabowe z mozzarellą i borowikami, polędwiczki wieprzowe z kurkami, pieczonego bakłażana nadziewanego mięsem, wieprzowinę z brukselką, borowikami i orzechami, białą kiełbasą pieczoną z miodem na kapuście, kotlety mielone nadziewane grzybami i serem czy boczek pieczony z wódką jabłkową i puree;

- dania z wołowiny m.in. placek zbójnicki z duszoną wołowiną, cepeliny z farszem mięsnym, gołąbki cielęce w sosie z pieczonych pomidorów, policzki wołowe duszone w winie, pieczone papryki nadziewane wołowiną, steki z antrykotu, polędwicy wołowej czy bavette; dania z sarniny, jagnięciny, dziczyzny m.in. golonki z dzika w sosie myśliwskim, polędwiczki z sarny w sosie z wiśni nadwiślańskiej, jagnięcinę w sosie agrestowym czy słodko-pikantne gicze jagnięce z pigwą;

- dania rybne m.in. karp w winnym sosie cebulowym, sandacz w sosie ogórkowo-koperkowym, pstrąg z soczewicą w sosie miodowo-pomarańczowym, dorsz z cukinii z kruszonką i sosem szczawiowym, dorsz "fit" po pomorsku w warzywach czy pstrąg potokowy pieczony w maśle;

- dania wegetariańskie m.in. zielone racuszki z komosą ryżową, placki warzywne z awokado, jajkiem i salsą, szparagi w serze Jantar z kremem łososiowym, cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mozzarellą, medaliony fasolowo-kukurydziane z salsą, zapiekanka dyniowa z czterema serami czy placki ziemniaczane z serem korycińskim i gruszką;

- dania mączne m.in. małe pierożki ruskie z jarmużem i emulsją maślaną, bliny gryczane, naleśniki pomidorowe z nadzieniem z kapusty, pierogi nadziewane łososiem bałtyckim po helsku, pierogi z młodym bobem i borowikami, kluseczki z truskawkami i śmietaną waniliową, kartacze nadziewane grzybami z rumianą cebulką, pierogi nadziewane ziemniakami i wędzonką czy buraczkowe pierogi nadziewane dynią i migdałami;

- desery m.in. mus czekoladowy z jeżynami, tort makowo-jabłkowy, tarta mocca, sernik chałwowy ze słonym karmelem, beza a'la melba, ciasta z morelami, naleśniki kokosowe z malinami, sernik bananowy czy mazowieckie pierożki z orzechami i czekoladą


•    wyjątkowe zdjęcia potraw - aż chce się jeść!- za ich realizację odpowiadali renomowani w branży: Rafał Meszka (fotograf),Małgorzata Białobrzycka (stylistka) oraz Joanna Jarosławska (producent);


•    wideo-przepisy - zobacz jak wybrane przepisy przygotowuje mistrz kuchni! - bez wątpienia wyróżnikiem książki kulinarnej TOPAZ są wideo-przepisy; pobierz darmową aplikację Viuu na smartfon lub tablet korzystając ze sklepu z aplikacjami w Twoim mobilnym urządzeniu, wyszukaj strony, na których znajduje się ikona wideo, zeskanuj i oglądaj jak powstaje wybrana potrawa (szczegółowa instrukcji dostępna w książce)




JAK OTRZYMAĆ KSIĄŻKĘ KULINARNĄ TOPAZ?

Uczestnikiem powyższej akcji promocyjnej może być każdy Klient, który w czasie jej trwania dokona zakupów w sklepach TOPAZ bądź w wybranych sklepach TOPAZ EXPRESS (lista sklepów TOPAZ EXPRESS dostępna niżej) na łączną kwotę 200,00 zł brutto uprawniającą do przyznania 4 szans. Organizator akcji, tj. P.H.U. TOPAZ, ustanawia następujące zasady uzyskiwania szans:


•    zakupy o jednorazowej wartości transakcji mieszczącej się w przedziale od kwoty 50,00 zł do kwoty 99,99 zł - 1 szansa na książkę
•    zakupy o jednorazowej wartości transakcji mieszczącej się w przedziale od kwoty 100,00 zł do kwoty 149,99 zł - 2 szanse na książkę
•    zakupy o jednorazowej wartości transakcji mieszczącej się w przedziale od kwoty 150,00 zł do kwoty 199,99 zł - 3 szanse na książkę
•    zakupy o jednorazowej wartości transakcji wynoszącej min. 200,00 zł - 4 szanse na książkę


Po dokonaniu przez Uczestnika akcji transakcji w sklepach TOPAZ bądź w wybranych sklepach TOPAZ EXPRESS, której wartość uprawnia do do otrzymania minimum 1 szansy, otrzyma on dodatkowy wydruk do paragonu fiskalnego informujący o ilości przyznanych szans (wizualizacja wydruku-potwierdzenia z ilością szans widoczna jest na plakacie promocji). Po dokonaniu ostatniej transakcji, dzięki której Klient uzbierał łącznie 4 szanse, Uczestnik akcji uprawniony jest do zakupy książki kulinarnej TOPAZ za 1 grosz. W takim wypadku Klient zobligowany jest do przekazania wszystkich zebranych wydruków (= szans) kasjerowi, który wyda Mu książkę kulinarną TOPAZ za 1 grosz.