Przyszła jesień, a więc pora na zmiany na naszych stołach! Październik na polskich ziemiach każdorazowo obradza w całą masę pysznych owoców i warzyw, ale niezmiennie, na polskich stołach króluje dynia.
#1 To bardzo stare warzywo
Dynia jest prawdopodobnie jednym z najstarszych uprawianych warzyw. Początku jej produkcji sięgają 10 tysięcy lat p.n.e., a jej uprawą trudnili się rolnicy z terenów dzisiejszego stanu Oaxaca w Meksyku. Ich dynie mało przypominały jednak te, które znamy dzisiaj. Były raczej małe i dość twarde.
#2 Rzepa na Halloween?
Tak – to nie dynia a właśnie rzepa była pierwowzorem ozdoby na Halloween. Tradycja ta wywodzi się od irlandzkich imigrantów, przybyłych do Ameryki, którzy przygotowywali ozdoby z wydrążonej rzepy na swoje celtyckie święto Samhain, podczas którego to duchy zmarłych miały wracać na ziemię. Któryś z Irlandczyków wpadł na pomysł wydrążenia i przyozdobienia dyni, co bardzo spodobało się Amerykanom i praktykowane jest po dziś dzień.
#3 Im bardziej pomarańczowa, tym więcej witamin
Teraz czas na garść informacji o wartościach odżywczych dyni. Witamina A, B1, B2, C, PP, cała masa składników mineralnych, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, beta-karoten, duża ilość białka, pektyny i kwasy organiczne, a także bardzo niska kaloryczność i duża zawartość celulozy, które sprawiają, że dynia jest niskokaloryczna i doskonała dla osób na dietach.
#4 Kiedy kupować dynię
Świeża dynia dostępna jest od sierpnia aż do końca listopada. W późniejszym czasie jest zazwyczaj przechowywana w odpowiednich warunkach, dzięki czemu Klienci mogą kupić ją nawet w środku zimy.
#5 Dynia to… jagoda
Tak – z botanicznego punktu widzenia, dynia jest jagodą. Ściślej rzecz biorąc, całkiem sporą jagodą o całkiem twardej skórce. Obecnie na świecie znanych jest około 800 różnych jej odmian.
#6 Dynia – gigant
Musicie wiedzieć, że dynie potrafią być naprawdę okazałe. Najlepiej pokazał to chyba Pan Grzegorz, którego dynia Gosia ważyła prawie 870 kg! Trzeba przyznać, że Gosia to faktycznie kawał warzywa! Mimo ogromnych rozmiarów, zabrakło jej nieco do absolutnej rekordzistki wyhodowanej w Belgii. Ustanowiony przez nią rekord Guinessa to 1190,5 kg.
#7 Dynia to nie tylko miąższ
Nie zapominajmy, że oprócz pysznego miąższu dynia ma nam do zaoferowania równie pyszne pestki. Powinni je jeść szczególnie mężczyźni, ponieważ zawierają bardzo dużo cynku, który doskonale chroni przed problemami z prostatą. Dodatkowo, cynk jest doskonały na problemy ze skórą, paznokciami czy włosami. Popularny w ostatnim czasie olej z pestek dyni obniża cholesterol, a co za tym idzie – pomaga zapobiegać miażdżycy.