Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 ziemniaki
- 1-2 łyżki oleju lub smalcu do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie, do zagęszczenia sosu)
- 500 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Papryka słodka i ostra (do smaku)
- Majeranek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę wieprzową pokrój w średniej wielkości kostkę.
Dopraw solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Opcjonalnie możesz obtoczyć
mięso w mące – dzięki temu gulasz będzie miał gęstszy sos.
2. W dużym garnku rozgrzej olej lub smalec i obsmaż kawałki
mięsa na złoty kolor. Obsmażanie zamknie soki w mięsie, co sprawi, że będzie
bardziej soczyste.
3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek do
garnka z mięsem. Smaż, aż cebula się zeszkli.
4. Marchewkę, paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do
garnka. Krótko podsmaż warzywa razem z mięsem i cebulą.
5. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i
ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na
wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, a warzywa
ugotowane.
6. Na koniec dopraw gulasz według własnych upodobań – dodaj
więcej papryki, soli, pieprzu lub majeranku, jeśli lubisz jego aromat.
7. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką
mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Wlej mąkę do garnka, dokładnie wymieszaj i
gotuj jeszcze przez kilka minut.
Gulasz z łopatki wieprzowej świetnie smakuje z kaszą, ryżem,
makaronem lub po prostu z pieczywem. Smacznego!