Sztuka gotowania opiera się przede wszystkim na wysokiej
jakości składnikach oraz umiejętnościach kucharskich. Obecnie w każdej kuchni można
znaleźć wielofunkcyjne roboty kuchenne, które przy minimalnym nakładzie pracy z
powodzeniem zastępują fach kucharski. Niemniej, wyposażenie kuchni w podstawowy
sprzęt jest niezbędne, a kluczowym przyrządem są noże.
Podstawowe kryterium to przeznaczenie. Najpopularniejszym nożem
jest nóż Szefa Kuchni. Śmiało można stwierdzić, że jest niezbędny, a jego
wielofunkcyjność nieoceniona. Charakteryzuje się szerokim ostrzem, które spełnia
swoją funkcję jeżeli jest dobrze naostrzone. Z jego pomocą pokroisz,
poszatkujesz, rozdrobisz praktycznie wszystkie produkty od miękkich po twarde.
Nóż do obierania, określany jako nóż uniwersalny, to mniejsza
wersja noża Szefa Kuchni. Jako, ze używamy go prawie codziennie, warto w niego zainwestować. Nie męcz się przy obieraniu ziemniaków, marchewki, innych owoców i warzyw - spraw, by stało się to Twoją przyjemnością. Dobry nóż do obierania z powodzeniem zastępuje inne noże. Noże Fiskars cechuje wysoka odporność na
uszkodzenia oraz doskonałe wyważenie. Dzięki czemu krojenie przychodzi z
łatwością.
Trzecim nożem, który trzeba posiadać jest nóż do mięs, zakończony
szpicem. Precyzyjny, bez problemu zmierzy się zarówno ze świeżym, włóknistym mięsem
jak i kruchą wędliną. Jednym z najlepszych materiałów jest japońska
stal nierdzewna 420J2. Jest nie tylko wytrzymała, ale i łatwa w ostrzeniu.
Dzięki temu swoje noże bez problemu naostrzysz w domu przy użyciu ostrzałki.
Nóż do pomidorów i świeżych warzyw to konieczność! Dzięki
ostro zakończonym ząbkom kroi delikatnie, nie szarpiąc składników. Kolejną
zaletą tego typu wykończenia jest uniemożliwienie ślizgania się ostrza po krojonym
produkcie. Ważne aby ostrze oraz rączka były silnie ze sobą
połączone. Dlatego lepiej zainwestować w noże lepszej jakości, ponieważ
materiały z który są tworzone przechodzą szereg testów wytrzymałościowych.
Najmniejszy, ale równie ważny to nóż do skrobania i obierania.
Mały i poręczny nożyk, z lekko zaokrąglonym ostrzem, swoim wyglądem przypomina dziób
ptaka, z jego pomocą obierzesz mniejsze warzywa i owoce. Przy wyborze tego typu noży zwróć uwagę na
długość ostrza, najczęściej rekomendowane jest 7 centymetrowe ostrze. Nie sprawi
trudności w codziennym funkcjonowaniu, a przy okazji spełni swoją rolę.
Nawet najlepszej jakości noże, przy codziennym użytkowaniu ulegają
stępieniu. Zatem lepiej wyposażyć się w ostrzałkę, dzięki której precyzyjnie
naostrzysz swoje noże. Na rynku istnieje rozróżnienie ze względu na rodzaj, materiał
i sposób ostrzenia. Ważne, aby materiał ostrzałki był twardszy niż noża, postaw
zatem na ostrzałkę diamentową lub stalową.
Od 1 lipca 2018 roku w sklepach TOPAZ masz szanse zdobyć flagowe
produkty marki FISKARS. Za
każde wydane 20 zł otrzymasz naklejkę, a po zebraniu 5 naklejek kupisz wybrany produkt
aż 50% taniej! To prawdziwa gratka dla miłośników gotowania i najlepszej
klasy sprzętów kuchennych.
Limitowana seria noży marki Fiskars. Noże wykonane z
wysokiej jakości japońskiej stali nierdzewnej, odpornej na korozje, gwarantują
trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. Posiadają antypoślizgową rękojeść w
nowoczesnej, limitowanej kolorystyce z osłonką na place. Noże Fiskars doskonale
leżą w dłoni, zapewniając maksymalny komfort użytkowania. W rankingach,
produkty FISKARS zajmują czołowe pozycje, a ich niezawodność potwierdzają osobowości
z branży gastronomicznej.
Naklejki uprawniające do otrzymania rabatu 50% będą wydawane przy kasach do 31 sierpnia 2018 roku. Od 1 września do 16 września 2018 TOPAZ będzie jeszcze honorował zebrane wcześniej naklejki i zamieniał je na 50% rabat na wybrany asortyment marki FISKARS.