Dobry nóż to podstawa każdej kuchni. Odmień ją razem z TOPAZ!


Dobry

Sztuka gotowania opiera się przede wszystkim na wysokiej jakości składnikach oraz umiejętnościach kucharskich. Obecnie w każdej kuchni można znaleźć wielofunkcyjne roboty kuchenne, które przy minimalnym nakładzie pracy z powodzeniem zastępują fach kucharski. Niemniej, wyposażenie kuchni w podstawowy sprzęt jest niezbędne, a kluczowym przyrządem są noże.


Podstawowe kryterium to przeznaczenie. Najpopularniejszym nożem jest nóż Szefa Kuchni. Śmiało można stwierdzić, że jest niezbędny, a jego wielofunkcyjność nieoceniona. Charakteryzuje się szerokim ostrzem, które spełnia swoją funkcję jeżeli jest dobrze naostrzone. Z jego pomocą pokroisz, poszatkujesz, rozdrobisz praktycznie wszystkie produkty od miękkich po twarde.



Nóż do obierania, określany jako nóż uniwersalny, to mniejsza wersja noża Szefa Kuchni. Jako, ze używamy go prawie codziennie, warto w niego zainwestować. Nie męcz się przy obieraniu ziemniaków, marchewki, innych owoców i warzyw - spraw, by stało się to Twoją przyjemnością. Dobry nóż do obierania z powodzeniem zastępuje inne noże. Noże Fiskars cechuje wysoka odporność na uszkodzenia oraz doskonałe wyważenie. Dzięki czemu krojenie przychodzi z łatwością. 



Trzecim nożem, który trzeba posiadać jest nóż do mięs, zakończony szpicem. Precyzyjny, bez problemu zmierzy się zarówno ze świeżym, włóknistym mięsem jak i kruchą wędliną. Jednym z najlepszych materiałów jest japońska stal nierdzewna 420J2. Jest nie tylko wytrzymała, ale i łatwa w ostrzeniu. Dzięki temu swoje noże bez problemu naostrzysz w domu przy użyciu ostrzałki. 



Nóż do pomidorów i świeżych warzyw to konieczność! Dzięki ostro zakończonym ząbkom kroi delikatnie, nie szarpiąc składników. Kolejną zaletą tego typu wykończenia jest uniemożliwienie ślizgania się ostrza po krojonym produkcie. Ważne aby ostrze oraz rączka były silnie ze sobą połączone. Dlatego lepiej zainwestować w noże lepszej jakości, ponieważ materiały z który są tworzone przechodzą szereg testów wytrzymałościowych.



Najmniejszy, ale równie ważny to nóż do skrobania i obierania. Mały i poręczny nożyk, z lekko zaokrąglonym ostrzem, swoim wyglądem przypomina dziób ptaka, z jego pomocą obierzesz mniejsze warzywa i owoce. Przy wyborze tego typu noży zwróć uwagę na długość ostrza, najczęściej rekomendowane jest 7 centymetrowe ostrze. Nie sprawi trudności w codziennym funkcjonowaniu, a przy okazji spełni swoją rolę. 



Nawet najlepszej jakości noże, przy codziennym użytkowaniu ulegają stępieniu. Zatem lepiej wyposażyć się w ostrzałkę, dzięki której precyzyjnie naostrzysz swoje noże. Na rynku istnieje rozróżnienie ze względu na rodzaj, materiał i sposób ostrzenia. Ważne, aby materiał ostrzałki był twardszy niż noża, postaw zatem na ostrzałkę diamentową lub stalową.

Od 1 lipca 2018 roku w sklepach TOPAZ masz szanse zdobyć flagowe produkty marki FISKARS. Za każde wydane 20 zł otrzymasz naklejkę, a po zebraniu 5 naklejek kupisz wybrany produkt aż 50% taniej! To prawdziwa gratka dla miłośników gotowania i najlepszej klasy sprzętów kuchennych.


Limitowana seria noży marki Fiskars. Noże wykonane z wysokiej jakości japońskiej stali nierdzewnej, odpornej na korozje, gwarantują trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. Posiadają antypoślizgową rękojeść w nowoczesnej, limitowanej kolorystyce z osłonką na place. Noże Fiskars doskonale leżą w dłoni, zapewniając maksymalny komfort użytkowania. W rankingach, produkty FISKARS zajmują czołowe pozycje, a ich niezawodność potwierdzają osobowości z branży gastronomicznej.

Naklejki uprawniające do otrzymania rabatu 50% będą wydawane przy kasach do 31 sierpnia 2018 roku. Od 1 września do 16 września 2018 TOPAZ będzie jeszcze honorował zebrane wcześniej naklejki i zamieniał je na 50% rabat na wybrany asortyment marki FISKARS.