Dekalog stekożercy


Dekalog

Próbowaliście kiedyś przygotować steki wołowe, ale wyszły twarde i suche? Prawdopodobnie coś poszło nie tak. W tym artykule zdradzimy Wam, co zrobić, aby Wasze steki były zawsze mięciutkie, soczyste i przepyszne!


#1 Dobre mięso

Po pierwsze, należy wybrać odpowiedni kawałek mięsa. Najlepszymi i najbardziej szlachetnymi elementami wołowymi są antrykot, rostbef oraz polędwica. Wołowina, choć przez wiele lat zapomniana, powoli wraca na polskie stoły i można ją z łatwością dostać w większości sklepów.


#2 Mięso mięsu nierówne

Należy pamiętać, że nie każdy kawałek np. antrykotu będzie smakował tak samo. Wszystko zależy od krowy, z której mięso zostało pozyskane. Najlepiej, jeżeli jest to krowa rasy mięsnej. Jak powinien wyglądać dobry kawałek mięsa na steka? Przede wszystkim, powinien posiadać jak najwięcej tłuszczu śródmięśniowego – tzw. marmurku. Nie bójmy się tego! Białko nie posiada smaku, a to, co czujemy podczas jedzenia steka to właśnie smak tego pysznego tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku! Co jednak, jeśli musimy unikać tłuszczu, np. z powodu diety? Bez obaw – wołowina to mięso doskonałe dla osób trzymających dietę. Wybierajmy zawsze te elementy, które są hojnie i równomiernie otłuszczone. Nadmiar tłuszczu wytopi się na grillu, a dzięki temu stek będzie miękki, soczysty i niesamowicie pyszny!




#3 Dlaczego antrykot, rostbef i polędwica 

Są to najdelikatniejsze, najmniej wypracowane mięśnie. Antrykot i rostbef, odpowiednio poprzerastane tłuszczem, będą miały niepowtarzalny smak. Polędwica za to, choć bardzo chuda, króluje jeżeli chodzi o miękkość, delikatność.


#4 Sezonowanie mięsa

Dbajmy o to, aby mięso, które kupujemy na steki były dobrze wysezonowane. Co to jest sezonowanie? Jest to inaczej dojrzewanie mięsa. Antrykot lub rostbef pakuje się próżniowo i umieszcza w dojrzewalni o temperaturze bliskiej 0 st. C i obniżonej wilgotności, po czym mięso leżakuje tam przez ok. 3-4 tygodnie. Jest to niezbędna czynność, jeżeli chcemy, aby stek był delikatny. Taki rodzaj sezonowania nazywamy sezonowaniem na mokro  - jest to zdecydowanie najbardziej popularna metoda.


#5 Mam już dobre mięso – co dalej?

Przygotowanie steka jest banalnie proste. Przede wszystkim, wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej (co najmniej godzinę),aby stek złapał temperaturę pokojową. Osusz go ręcznikiem papierowym. Następnie posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop odrobiną oleju i delikatnie rozprowadź sól oraz pieprz po całej powierzchni steka. To samo powtórz z drugiej jego strony.




#6 Nie solenie steka przed obróbką to mit!

Najwięksi szefowie kuchni z całego świata zalecają solenie steka przed smażeniem/ grillowaniem. To mit, że stek zrobi się od tego twardy. Byłoby tak, gdybyśmy mocno posolili mięso na długo przed wrzuceniem na ruszt czy patelnię – np. godzinę wcześniej. Zjawisko osmozy, przez które mięso twardnieje (sól wchodzi do środka, a woda wychodzi na zewnątrz) nie jest w stanie zajść w ciągu kilku minut.


#7 Przygotowanie grilla

Aby przygotować idealnego steka, potrzebna będzie wysoka temperatura. Im cieplej – tym lepiej! Nie wrzucaj mięsa na ruszt, jeżeli termometr pokazuje mniej niż 300 st. C. Poczekaj również, aż użyty węgiel lekko zszarzeje. Dzięki temu do Twojego steka nie przedostaną się chemiczne substancje znajdujące się na wierzchniej warstwie węgla, ułatwiające rozpalanie grilla.


#8 Grillujemy steka

Tutaj również nie ma żadnej większej filozofii. Pamiętajmy o jednej prostej zasadzie. Mięso powinno się przygotowywać w niskiej temperaturze przez dosyć długi czas lub w bardzo wysokiej temperaturze w jak najkrótszym czasie. W przypadku steków to drugie rozwiązanie będzie doskonałe. W zależności od grubości steka, wystarczą 2-3 minuty grillowania z jednej strony, aby mięso było idealne. Jeżeli nie wiecie, ile czasu powinniście grillować steka, skorzystajcie z termometru do mięsa lub z aplikacji na telefon, w których wystarczy wpisać rodzaj mięsa, grubość i sposób obróbki, a aplikacja sama powie nam, kiedy włożyć steka na ruszt oraz kiedy przewrócić go na drugą stronę.




#9 Daj mięsu odpocząć

Po zdjęciu steka z grilla, daj mu 2 min na „odpoczęcie” w ciepłym miejscu. Możesz np. przykryć go folią aluminiową. Dzięki temu temperatura w środku się wyrówna, a stek będzie idealnie wysmażony w każdym jego fragmencie.


#10 Nie jedz steków sam

Nic nie sprawia większej radości, niż dzielenie się dobrym jedzeniem z bliskimi. Nie bądź samolubem – rób steki dla całej rodziny!