Cztery proste przepisy na dania ze schabu wieprzowego!


Cztery

Lubisz domowe obiady, ale nie masz dużo czasu na ich przygotowanie? Wypróbuj nasze proste przepisy na dania ze schabem wieprzowym w roli głównej!

 

1. Schab w sosie musztardowym

 

Składniki:

- 4 plastry schabu

- 2 łyżki musztardy

- 200 ml śmietany 30%

- 1 cebula

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Schab rozbij i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.

2. Podsmaż plastry na maśle z obu stron. Odłóż na bok.

3. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę.

4. Dodaj musztardę i śmietanę, mieszaj, aż sos zgęstnieje.

5. Włóż schab do sosu, duś przez 10 minut.

 

2. Pieczony schab z czosnkiem i rozmarynem

 

Składniki:

- 1 kg schabu

- 4 ząbki czosnku

- 2 gałązki rozmarynu

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Mięso natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i posiekanym rozmarynem.

2. Odstaw na godzinę do lodówki.

3. Obsmaż schab na patelni na złoty kolor, aby zamknąć soki.

4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i piecz w 180°C przez 50–60 minut.

 

3. Schab w sosie własnym

Składniki

- 4 plastry schabu

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 200 ml bulionu

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz, liść laurowy

 

Przygotowanie:

1. Schab rozbij, dopraw solą i pieprzem.

2. Podsmaż na maśle na złoty kolor, odłóż na bok.

3. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek.

4. Dodaj schab, zalej bulionem, wrzuć liść laurowy.

5. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20–30 minut.



 

4. Schab z pieczarkami w śmietanie

 

Składniki:

- 4 plastry schabu

- 200 g pieczarek

- 200 ml śmietany 18%

- 1 cebula

- sól, pieprz

- 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

1. Schab rozbij i dopraw solą i pieprzem.

2. Podsmaż plastry mięsa na maśle, odłóż na bok.

3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki.

4. Dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku.

5. Włóż schab do sosu, duś przez 15 minut.


Każdy z tych przepisów sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje. Smacznego!