Leczo z papryką i
kiełbasą
Składniki:
- 3
czerwone papryki
- 2
żółte papryki
- 1
zielona papryka
- 2
cebule
- 3
ząbki czosnku
- 300
g kiełbasy (np. chorizo lub śląska)
- 1
puszka krojonych pomidorów
- 1
łyżeczka papryki słodkiej
- ½
łyżeczki papryki ostrej
- 2
łyżki oleju
- Sól,
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Papryki
oczyścić i pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać.
- Kiełbasę
pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.
- Dodać
cebulę, czosnek i smażyć do zeszklenia.
- Dodać
papryki i smażyć przez 5 minut.
- Wlać
pomidory, doprawić przyprawami i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Faszerowana papryka mięsem i ryżem
Składniki:
- 4
duże papryki
- 300
g mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
- 100
g ugotowanego ryżu
- 1
cebula
- 2
ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1
puszka krojonych pomidorów
- 1
łyżeczka oregano
- Sól,
pieprz
- Oliwa
Sposób przygotowania:
- Odkroić
górę papryk i usunąć gniazda nasienne.
- Cebulę
i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Wymieszać
mięso, ryż, cebulę, czosnek, jajko i przyprawy.
- Farszem
napełnić papryki i ustawić w naczyniu żaroodpornym.
- Polać
pomidorami z puszki i piec 40 minut w 180°C.
Pieczona papryka z serem feta i oliwkami
Składniki:
- 4
czerwone papryki
- 100
g sera feta
- 50 g
czarnych oliwek
- 2
łyżki oliwy
- 1
łyżeczka oregano
- Sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
- Papryki
przekroić na pół, usunąć nasiona.
- Ułożyć
na blasze do pieczenia, skropić oliwą.
- Piec
15 minut w 200°C.
- Na
upieczone papryki położyć pokruszoną fetę i oliwki, doprawić i zapiekać
kolejne 5 minut.
Pikantna zupa krem z pieczonej papryki
Składniki:
- 5
czerwonych papryk
- 1
cebula
- 2
ząbki czosnku
- 500
ml bulionu warzywnego
- 1
łyżka oliwy
- ½
łyżeczki chili
- Sól,
pieprz
- Śmietana
lub jogurt do podania
Sposób przygotowania:
- Papryki
przekroić i piec 20 minut w 200°C, aż skórka zacznie się przypiekać.
- Zdjąć
skórkę i pokroić miąższ.
- Cebulę
i czosnek podsmażyć na oliwie.
- Dodać
paprykę, bulion i przyprawy, gotować 10 minut.
- Zmiksować
na krem, podawać ze śmietaną lub jogurtem.

Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
Składniki:
- 3
czerwone papryki
- 50 g
orzechów włoskich
- 1
ząbek czosnku
- 2
łyżki oliwy
- 1
łyżeczka soku z cytryny
- ½
łyżeczki kminu rzymskiego
- Sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
- Papryki
upiec w 200°C przez 20 minut, aż skórka będzie czarna.
- Obrać
i zblendować z pozostałymi składnikami.
- Doprawić
do smaku, podawać z chlebem lub warzywami.
