Crumble z owocami (przepis)


Crumble

Tym razem przygotowaliśmy przepis na przepyszne crumble, czyli owoce pod kruszonką. Jeśli znudziła się Wam klasyczna szarlotka, spróbujcie jabłek, truskawek lub innych ulubionych owoców w tej właśnie formie. Gwarantujemy, że będzie pysznie!

 

Składniki:

(na 5 kokilek)


Nadzienie:


- 400 g jabłek (najlepiej kwaśnych),truskawek (mogą być również mrożone) lub innych ulubionych owoców

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- ½ łyżeczki cynamonu lub cukru waniliowego

 

Crumble (kruszonka):


- ¾ szklanki mąki pszennej

- ¼ szklanki mąki krupczatki

- szczypta soli

- ½ szklanki cukru

- 100 g zimnego masła

 

Sposób przygotowania:


Mąkę przesiej, aby nie było grudek. Dodaj sól, cukier i wymieszaj. Następnie pokrój mocno schłodzone masło na drobniejsze kawałki i dodaj do suchych składników. Siekaj wszystko nożem na drobne kawałki (dobra rada – nóż również możesz schłodzić, wkładając go kilkanaście minut wcześniej do zamrażarki). Mąka, cukier, sól i masło powinny się ze sobą połączyć, tworząc jednocześnie grudki – o to właśnie nam chodzi. Uwaga – nie używaj margaryny zamiast masła! Bez niego nie uzyskasz tego cudownie słodkiego, maślanego smaku.


Jeżeli używasz truskawek, oczyść je i przekrój na połówki, a następnie przełóż do miski. W przypadku jabłek, należy obrać je, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobniejsze kawałki. Pamiętaj, że im większe będą kawałki, tym jabłko będzie twardsze w środku. Następnie dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy lub cynamon. Całość wymieszaj, przełóż do kokilek, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Podawaj gorące z odrobiną bitej śmietany lub gałką ulubionych lodów.