Tym razem
przygotowaliśmy przepis na przepyszne crumble, czyli owoce pod kruszonką. Jeśli
znudziła się Wam klasyczna szarlotka, spróbujcie jabłek, truskawek lub innych ulubionych
owoców w tej właśnie formie. Gwarantujemy, że będzie pysznie!
Składniki:
(na 5 kokilek)
Nadzienie:
- 400 g jabłek (najlepiej kwaśnych),truskawek (mogą być również mrożone) lub innych ulubionych owoców
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu lub cukru
waniliowego
Crumble (kruszonka):
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki krupczatki
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej, aby nie było grudek. Dodaj
sól, cukier i wymieszaj. Następnie pokrój mocno schłodzone masło na drobniejsze
kawałki i dodaj do suchych składników. Siekaj wszystko nożem na drobne kawałki
(dobra rada – nóż również możesz schłodzić, wkładając go kilkanaście minut
wcześniej do zamrażarki). Mąka, cukier, sól i masło powinny się ze sobą
połączyć, tworząc jednocześnie grudki – o to właśnie nam chodzi. Uwaga – nie
używaj margaryny zamiast masła! Bez niego nie uzyskasz tego cudownie słodkiego,
maślanego smaku.
Jeżeli używasz truskawek, oczyść je i
przekrój na połówki, a następnie przełóż do miski. W przypadku jabłek, należy
obrać je, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobniejsze kawałki. Pamiętaj,
że im większe będą kawałki, tym jabłko będzie twardsze w środku. Następnie
dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy lub cynamon. Całość wymieszaj, przełóż do kokilek, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika
rozgrzanego do 180 st. C. Piecz, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Podawaj
gorące z odrobiną bitej śmietany lub gałką ulubionych lodów.