Po co łykać tabletki, jeśli większość niezbędnych witamin oraz mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, możemy dostarczyć wraz z pożywieniem? Czy wiesz, co jeść, aby poprawić swoją odporność i unikać chorób? Warzywa i owoce są oczywistym wyborem, ale które z nich należy jeść w większych ilościach? Podpowiadamy!
#1 Cebulaki
Warzywa cebulowe, czyli
cebula, czosnek, por i szczypiorek są doskonałym źródłem związków siarkowych, a
ponadto posiadają dużo witaminy C, A, B oraz E. Działają bakteriobójczo oraz
grzybobójczo, dzięki czemu doskonale chronią nas przed chorobami.
#2 Dynia
Natura podpowiada nam, co
należy jeść, dlatego wykorzystujmy warzywa i owoce sezonowe! Dynia jest świetnym
tego przykładem! Witamina C, wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo to doskonała
mieszanka przeciw-chorobowa. Kupując dynie, wybierajmy te o jak najintensywniejszym
kolorze – mają więcej karotenu.
#3 Kapusta (najlepiej
kiszona!)
Witaminy, które zawiera kapusta aż
ciężko zliczyć! My, Polacy, uwielbiamy wszelkiej maści kiszonki – i dobrze! Kiszenie
warzyw polega na wytworzeniu się w naturalny sposób kwasu mlekowego (tzw.
fermentacja mlekowa). Spożywanie kiszonej kapusty lub innych kiszonek sprawia,
że kwas ten dostaje się do naszych jelit, tworząc doskonałe warunki do rozwoju
korzystnych bakterii jelitowych. Niektórzy naukowy mówią, że jelita to jeden z
najważniejszych organów w naszym ciele, a ich zdolność do ochrony naszego ciała
jest nieoceniona.
#4 Nie chcesz chorować? Jedz
pieczarki!
Te popularne w Polsce grzyby
działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Eliminują wolne rodniki, zmniejszając
ryzyko zachorowania na raka, a także posiadają selen, który jest niezbędny dla
naszego organizmu. Badania dowodzą, że niski poziom selenu zwiększa ryzyko
zachorowania na grypę. Jedzmy pieczarki – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe!
#5 Cytrusy
Wiadomo – cytrusy to ogromna
dawka witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Które z nich będą najlepsze?
Najwięcej witaminy C mają grejpfruty. Jedząc je regularnie, możemy zapomnieć o
łykaniu tabletek. Jeżeli ich kwaśny smak stanowi dla Ciebie problem, wybierz
pomarańcze lub popularne w Polsce mandarynki.
#6 Ryby
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
– oto co mają nam do zaoferowania ryby. Co to w skrócie oznacza? Tłuste ryby
morskie posiadają dużo tego kwasu, który chroni nasz organizm przed wszelkiego
rodzaju infekcjami. Jakie ryby będą najlepsze? Zanotujcie:
Tuńczyk, śledź, łosoś, sardynka, makrela
#7 Herbatka z miodem
Miód to naturalny i pyszny
lek. Warto go używać jako słodzika, zamiast cukru. Jedna łyżka miodu dziennie,
jedzona przez cały rok, działa jak naturalna szczepionka! Uwaga – nie rozpuszczajmy
miodu we wrzątku! Jeżeli słodzimy nim herbatę, zaczekajmy, aż jej temperatura
lekko spadnie.