Szukasz przepisu na pyszne ciacho, które przygotujesz w krótkim czasie i oczarujesz swoich gości? Koniecznie wypróbuj nasz przepis i traf do morelowego raju!
Czas przygotowania: 45 min
Masa:
300 ml śmietany
1 -2 łyżki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany
200 g moreli
3 miechunki
Ciasto:
5 białek
170 g drobnego cukru
1 opakowanie ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jabłkowego
cukier puder
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo wysypywać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną i ocet. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (35-25 cm) i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, studzić około 3 minut. Następnie ostrożnie przełożyć na wyłożoną papierem kratkę kuchenną i pozostawić na kolejne 3 minuty. Przekroić na 2 placki. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem. Z moreli usunąć pestki, miąższ pokroić i rozgnieść. Owoce miechunki przekroić, wydrążyć miąższ i dodać do moreli. Na placek nałożyć bitą śmietanę, ułożyć owoce. Przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem i ostrożnie pokroić na porcje.
Przepis pochodzi z książki kulinarnej "Polska na widelcu" wydanej przez Sieć Sklepów TOPAZ.