Burger z wołowiny sezonowanej z dodatkiem piwa


Burger

Składniki:

- stek z antrykotu Sokołów - 2 szt.

- bułki do hamburgerów - 4 szt. 

- pomidor

- cebula

- ogórek konserwowy

- sałata lodowa 


Składniki na sos:

- majonez - 4 łyżki

- sos BBQ - 50 ml

- Piwo Roskoszne Brofaktura - 200 ml 

- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel i podziel na 4 równe części. Ukształtuj w dłoniach okrągłe, spłaszczone burgery. Rozgrzej mocno grill lub patelnię i smaż burgery po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru i pożądanego wysmażenia. 

Bułki rozetnij i podgrzej na patelni, grillu lub w piekarniku. Spodnie części bułek posmaruj majonezem. Następnie ułóż na nich pokrojone w plastry: pomidora, cebulę, ogórek konserwowy, sałatę lodową. Usmażone mięso połóż na warzywach. Górną część bułki posmaruj sosem BBQ ze zredukowanym piwem. Przykryj burgera - danie jest gotowe.