Składniki na burgery wołowe - 4 szt.:
- burgery wołowe Sokołów S.A. - 4 szt.
- bułki do hamburgerów - 4 szt.
- kiełki
- mała papryka
- ogórek zielony
- 4 plastry sera Camembert
Składniki na sos śliwkowy:
- olej 30 ml
- powidła śliwkowe
- dwie łyżki ketchupu
- dwie łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i podobnie jak ogórka kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego i rozgrzewamy, po czym wykładamy burgery i smażymy przez około 3 minuty, z każdej strony aż się zarumienią. Po zdjęciu kotletów, na tej samej patelni rumienimy (wewnętrzną stroną) przekrojone na pół bułki. Na spodzie bułki układamy kolejno: kiełki, paprykę, plaster sera, ciepłego burgera, sos śliwkowy, ogórka, kiełki i przykrywamy drugą połówką bułki.