Burger wołowy z sosem śliwkowym


Burger

Składniki na burgery wołowe - 4 szt.: 

- burgery wołowe Sokołów S.A. - 4 szt.

- bułki do hamburgerów - 4 szt.

- kiełki 

- mała papryka

- ogórek zielony

- 4 plastry sera Camembert 


Składniki na sos śliwkowy:

- olej 30 ml

- powidła śliwkowe

- dwie łyżki ketchupu

- dwie łyżki majonezu 


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i podobnie jak ogórka kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego i rozgrzewamy, po czym wykładamy burgery i smażymy przez około 3 minuty, z każdej strony aż się zarumienią. Po zdjęciu kotletów, na tej samej patelni rumienimy (wewnętrzną stroną) przekrojone na pół bułki. Na spodzie bułki układamy kolejno: kiełki, paprykę, plaster sera, ciepłego burgera, sos śliwkowy, ogórka, kiełki i przykrywamy drugą połówką bułki.