Składniki:
- salami Sokołów - 1 opakowanie
- bagietka - 1 szt.
- pomidory - 2 szt.
- szalotka - 1 szt.
- listki świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych posiekać w małą kostkę. Szalotkę oraz bazylię drobno pokroić i dodać do pomidorów. Dolać oliwę. Składniki wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Salami pokroić w paseczki. Bagietkę pokroić pod skosem, uzyskując kromki o grubości ok. 1 cm, i ułożyć na blaszce do pieczenia. Pieczywo skropić oliwą z oliwek. Na wszystkie kromki wyłożyć pomidory z cebulą oraz bazylią. Wierzchy posypać salami. Bruschetty wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200℃ i piec przez 5 minut. Gorące grzanki skropić oliwą z oliwek.