BOLOGNESE, CZYLI KLASYKA WŁOSKIEJ KUCHNI (PRZEPIS)


BOLOGNESE,

Kto z nas nie zachwycał się nigdy przepysznym makaronem w klimatycznej, włoskiej knajpce… Czemu by nie powtórzyć tego w swoim domu? Prezentujemy Wam wyśmienity i prosty przepis na przepyszne spaghetti bolognese, dzięki któremu oczarujecie swoją rodzinę oraz znajomych, a zwykłą kolację zamienicie w prawdziwą ucztę.


Składniki:


- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

- 1 duża marchewka

- 1 duża cebula

- 10 cm selera naciowego

- 100 g boczku surowego wędzonego

- 100 ml czerwonego wytrawnego wina

- 500 ml passaty pomidorowej

- 2 łyżki oleju do smażenia

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 100 ml śmietanki

- świeża bazylia

- sól, pieprz do smaku

- 500 g makaronu spaghetti

- 40 g sera twardego

 

Sposób przygotowania:


Boczek pokrój w drobną kostkę lub bardzo cienkie paski jeśli korzystasz z boczku w plastrach. Przełóż go do garnka i powoli wytapiaj z niego tłuszcz. Następnie dodaj mięso mielone, pokrojoną drobno marchewkę i seler. Dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz. Smaż, aż mięso będzie równomiernie brązowe. Jeśli nie zesmażysz go dobrze na tym etapie, będzie później twarde. Teraz dodaj czerwone wino i dobrze wymieszaj, aby wszystko, co się przypaliło, odkleiło się od garnka. Kiedy wino całkowicie wyparuje, dodaj passatę pomidorową, zmniejsz gaz do minimum i gotuj przynajmniej 3 godziny. Od czasu do czasu mieszaj. Oczywiście możesz gotować sos dłużej – będzie jeszcze lepszy. Po tym czasie spróbuj i dopraw wedle własnego uznania. Możesz użyć soli, pieprzu i suszonego oregano. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, przełóż kilka łyżek do szklanki, dodaj odrobinę śmietanki, wymieszaj i przelej do garnka. Słodycz śmietanki powinna złagodzić kwaśność pomidorów.


Podawaj z makaronem ugotowanym al dente, twardym serem (np. parmezanem) i listkami świeżej bazylii.

Smacznego!