Kiełbasa i karkówka już Ci się znudziły? Jest coś, co przygotujesz w kilka minut i czym z pewnością przerwiesz kulinarną monotonię! Prezentujemy przepis na błyskawiczne i przepyszne szaszłyki!
Składniki:
400g piersi z kurczaka
400g cukinii
400g kiełbasy lub wieprzowiny
2 cebule
1 papryczka chilli
4 łyżki oleju
Sok z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ulubionych ziół
0,5 łyżeczki kminu
0,5 łyżeczki ostrej i wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
Kurczaka, cukinię i paprykę (oraz wieprzowinę, jeśli jej używamy) pokroić na grubą kostkę. Cebulę pokroić na ćwiartki. Papryczkę chilii drobno posiekać. Jeżeli chcemy, aby szaszłyki były ostrzejsze, nie usuwajmy pestek. Wszystko przełożyć do miski, posypać przyprawami, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać olej, miód oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Aby łatwiej było przewracać szaszłyki na grillu, używaj dwóch patyczków zamiast jednego. Nadziewać kolejno każdym z zamarynowanych składników i grillować, aż mięso będzie upieczone.