Bliny gryczane (przepis)


Bliny

Karnawałowy szał się rozpoczął, a wraz z nim tysiące imprez na całym świecie! Głowisz się, co umieścić na imprezowym stole, aby zaskoczyć swoich gości? Mamy na to pomysł! Przygotuj pyszne bliny gryczane wg. naszego przepisu! Gwarantujemy, że zachwycają nie tylko wyglądem, ale również niebanalnym smakiem! Na słodko, na słono - do wyboru, do koloru!


Czas przygotowania: 60 min.


Składniki:

Rozczyn:

50 g drożdży

1/4 szklanki mleka Łaciate 3,2% UHT (temp. pokojowa)

1 łyżeczka cukru

Ciasto:

2 szklanki mąki gryczanej

1 szklanka mleka Łaciate 3,2% UHT

4 jajka

200 g masła extra Łaciate

sól do smaku


Sposób przygotowania:

Drożdże dokładnie utrzeć z cukrem i mlekiem Łaciate 3,2% UHT. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, zalać wrzącym mlekiem Łaciate i dokładnie mieszać drewnianą łyżką, aby nie było grudek. Do lekko przestudzonego ciasta wbić jajka, a gdy rozczyn ,,ruszy” wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Dodać sól, dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto powiększy swoją objętość. Rozgrzać patelnię, posmarować stopionym masłem extra Łaciate (najlepiej specjalnym pędzelkiem lub lnianą szmatką na patyczku). Wlać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron.Podawać ze śledziem w śmietanie lub z borowikami smażonymi i kwaśną śmietaną, a na słodko z konfiturami owocowymi.


Przepis pochodzi z książki kulinarnej "Polska na widelcu" wydanej przez Sieć Sklepów TOPAZ.