Babka piaskowa (przepis)


Babka

Wielkanoc bez wypieków? Nie ma szans! Przedstawiamy Wam niesamowicie prosty i pyszny przepis na babkę piaskową, który z łatwością odtworzycie w swoim domu!


Składniki:

250g masła
4 jajka
Aromat waniliowy
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10g cukru pudru
10g bułki tartej


Sposób przygotowania:


Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i dodać do jajek. Dokładnie wymieszać lub zmiksować, a następnie dodać aromat waniliowy. Na koniec powoli dolewać ostudzone masło, ciągle mieszając, aby nie porobiły się grudki.


Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać, stukając formą o blat. Babkę piec przez godzinę w temperaturze 175 st.C. Po przestudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.