Wielkanoc bez wypieków? Nie ma szans! Przedstawiamy Wam niesamowicie prosty i pyszny przepis na babkę piaskową, który z łatwością odtworzycie w swoim domu!
Składniki:
250g masła
4 jajka
Aromat waniliowy
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10g cukru pudru
10g bułki tartej
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu i
ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia przesiać i dodać do jajek. Dokładnie wymieszać lub zmiksować,
a następnie dodać aromat waniliowy. Na koniec powoli dolewać ostudzone masło,
ciągle mieszając, aby nie porobiły się grudki.
Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką
tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać, stukając formą o blat. Babkę piec przez
godzinę w temperaturze 175 st.C. Po przestudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem
pudrem.