Gulasz to popularne danie, które z pewnością często gości na
stołach Polaków. Warto zadbać, aby za każdym razem smakował inaczej, a na pewno
nie znudzi się naszym domownikom.
- cebula
- pieczarki
- czerwona papryka
- 1kg łopatki wieprzowej
- marchew
- koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy
- 0,5l piwa pszenicznego
- szklanka bulionu lub rosołu
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, w dużym garnku. Jeśli lubimy, warto dodać dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Po chwili dodajemy mięso i przyprawy, smażymy kilka minut, po czym całość zalewamy piwem i gotujemy. Po chwili dolewamy gorący bulion i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone warzywa i przecier lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko razem dusimy i doprawiamy do smaku. Gulasz doskonale komponuje się z kaszą gryczaną i sałatką z kiszonego ogórka.