Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej


Aromatyczny

Gulasz to popularne danie, które z pewnością często gości na stołach Polaków. Warto zadbać, aby za każdym razem smakował inaczej, a na pewno nie znudzi się naszym domownikom.

 


Składniki:

- cebula

- pieczarki

- czerwona papryka

- 1kg łopatki wieprzowej

- marchew

- koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy

- 0,5l piwa pszenicznego

- szklanka bulionu lub rosołu

- olej do smażenia

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano

 

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, w dużym garnku. Jeśli lubimy, warto dodać dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Po chwili dodajemy mięso i przyprawy, smażymy kilka minut, po czym całość zalewamy piwem i gotujemy. Po chwili dolewamy gorący bulion i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone warzywa i przecier lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko razem dusimy i doprawiamy do smaku. Gulasz doskonale komponuje się z kaszą gryczaną i sałatką  z kiszonego ogórka.