Czy wiesz, jakie owoce i warzywa są najzdrowsze? Co warto umieścić w swojej diecie, aby zapomnieć o niedoborach jakichkolwiek witamin? Dowiedz się już teraz!
#1 Rukiew wodna
Likwidowanie zmarszczek, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, poprawa stanu skóry oraz kondycji wątroby; likwidacja problemów trawiennych, a także poprawa samopoczucia – to wszystko uzyskasz dzięki rukwi wodnej! Możesz używać jej do sałatek, kanapek czy nawet prostego pesto. Masz problem ze znalezieniem jej w sklepie? Kup nasiona i wyhoduj ją sobie w doniczce na parapecie!
#2 Ananas
Ananas to zdecydowanie król wszystkich owoców. Zresztą widać to po jego osobliwej „koronie”. Unikajmy tego z puszki, znanego w Polsce od czasów PRL’u. Świeży ananas to doskonałe źródło błonnika, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, manganu oraz witamin A, B1, B2, B6, PP oraz C, a także kwasu foliowego i bromelainy! Robi wrażenie, prawda? Ponadto, ananas może być naturalnym środkiem przeciwbólowym oraz doskonałym partnerem w walce z otyłością. Chcesz schudnąć, być pięknym oraz zdrowym? Jedz dużo ananasa!
#3 Kapusta pekińska
To na pewno niemałe zaskoczenie, bo któż spodziewałby się w taki miejscu kapusty pekińskiej? Tymczasem jest ona doskonałym źródłem prowitaminy A, odpowiedzialnej za zęby, kości, włosy, skórę, oczy czy paznokcie. Już garść kapusty pekińskiej dostarczy nam zapotrzebowanie witaminy A na cały dzień!
#4 Banany
Wapń, fosfor, fluor, magnez, witamina C, B1, B2, B12, witamina A, witamina E, hemoglobina, halucynacja, taka sytuacja. Banany mają po prostu wszystko! Są doskonałym źródłem energii. Nie bez powodu sportowcy w przerwach między rozgrywkami wcinają głównie… banany! Ponadto, owoce te doskonale wpływają na pracę mięśni i mózgu.
#5 Boćwina oraz buraki
Te smakołyki umieszczamy na tym samym miejscu, choć naukowcy nie mają wątpliwości, że najwięcej dobra znajduje się właśnie w liściach buraków. Możemy wykorzystać je na surowo, np. do sałatek lub podsmażyć je i zjeść chociażby z ulubionym makaronem. Buraki oraz ich liście poprawiają jakość naszej krwi, a także obniżają cholesterol.
#6 Grejpfrut
Wasze serca podziękują Wam za grejpfruty – serio! Cytrusy, z grejpfrutami na czele, mają zbawienny wpływ na nasze naturalne pompy. Obniżają poziom cholesterolu oraz świetnie regulują ciśnienie. Dodatkowo, jak to w cytrusach, grejpfruty to istne bomby z witaminą C!
#7 Szpinak
Pamiętacie, czym zajadał się słynny Popeye? Tak – szpinak faktycznie może dawać siłę! Doskonale chroni przed miażdżycą, a także znakomicie obniża ciśnienie. Poza tym, jest całkiem niezłym źródłem żelaza, choć trzeba przyznać, że nie najlepszym, jak to nam zawsze wmawiano. Dodatkowo gwarantujemy, że znajdziecie co najmniej milion sposobów na jego wykorzystanie w kuchni!
#8 Jabłka
Ulubione owoce Polaków – nie mogło ich
zabraknąć na naszej liście! Żyjemy w kraju, który słynie z sadownictwa.
Rodzajów jabłek jest w Polsce prawdopodobnie więcej, aniżeli liczba, do której
potrafimy liczyć i z pewnością każdy znajdzie idealne jabłko dla siebie. Słodkie
goldeny, a może pyszne, kwaśne i twarde antonówki? Cała masa witamin, pektyny,
przeciwutleniacze – jedz jabłka, bo to samo zdrowie!