7 najlepszych warzyw na grilla


7

Chcesz urozmaicić swoją grillową ucztę, ale brakuje Ci pomysłów? Internet jest pełen rozmaitych przepisów, ale na co najlepiej się zdecydować? Podpowiadamy i prezentujemy 7 najlepszych naszym zdaniem warzyw na grilla, z których szybko i łatwo przygotujesz idealne dodatki.


#1 Cukinia

Nie ma chyba drugiego tak prostego, a jednocześnie tak wdzięcznego warzywa na grilla, jak cukinia. Nie musisz nawet jej obierać! Cukinię wystarczy umyć, odciąć końcówki i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Uwaga, teraz dobra rada – krój cukinię „na ukos”. Dzięki temu plastry będą większe i unikniesz ryzyka ich spadnięcia z rusztu.

 

#2 Ziemniaki

W Polsce po prostu kochamy ziemniaki i mamy chyba milion sposobów na ich przygotowanie! Można je np. lekko podgotować, ponacinać, włożyć w nie ulubione składniki – szynkę, plasterki pieczarek i posypać serem, a następnie wrzucić na ruszt i zapiec. Można też przeciąć je na pół i podać ze słynnym gzikiem albo po prostu – owinąć folią aluminiową i wrzucić prosto w żar. Kto nigdy nie zachwycał się ziemniakiem z ogniska niech pierwszy rzuci… ziemniakiem!



 

#3 Szparagi

Robi się wykwintnie! Szparagi pojawiają się na sklepowych półkach na krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas najlepiej jak się da. Przepisy na szparagi już prezentowaliśmy, więc teraz tylko krótkie streszczenie podstaw. Najlepsze szparagi będą cieniutkie – wtedy nie musimy ich nawet obierać. Lekko skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i pieprzem i wrzucamy na ruszt. Dwie minuty i gotowe!

 

#4 Kukurydza

Na polskich, grillowych stołach nie jest jeszcze tak popularna, a szkoda! Po drugiej stronie oceanu doskonale wiedzą, że to żółte warzywo to prawdziwy skarb. W jakiej wersji smakuje najlepiej? Wystarczy natrzeć ją dobrym masłem i posypać serem. Kilka chwil na ruszcie (pamiętajcie, aby ją przekręcać!) i doskonały dodatek jest gotowy!



 

#5 Pieczarki

Jest kilka rodzajów pieczarek doskonałych na grilla. Do szaszłyków doskonale nadają się pieczarki białe – najlepiej w wersji „mini”. Jeżeli chcesz, aby pieczarki stanowiły oddzielny dodatek, użyj pieczarek portobello (z powodzeniem możesz wypełnić je dowolnym farszem). Gwarantujemy, że ich pyszny smak dopełniony odrobiną oliwy, soli i pieprzu, z pewnością Cię zaskoczy!

 

#6 Cebula

Cebula to kolejne z ukochanych warzyw Polaków. Czy wiecie, że ją też możemy marynować? Wystarczy pokroić ją na grube talarki i zanurzyć np. w sosie barbecue. Ten smak będzie niepowtarzalny!


#7 Papryka

Papryka pasuje dosłownie do wszystkiego, a dodatkowo, piękna czerwień, zieleń czy żółć z pewnością zrobią wrażenie na stole! Próbowaliście kiedyś ugrillować paprykę, a później zrobić z niej domowej roboty ajvar? Jeśli nie, koniecznie to nadróbcie!