Chcesz urozmaicić swoją grillową ucztę, ale brakuje Ci pomysłów? Internet jest pełen rozmaitych przepisów, ale na co najlepiej się zdecydować? Podpowiadamy i prezentujemy 7 najlepszych naszym zdaniem warzyw na grilla, z których szybko i łatwo przygotujesz idealne dodatki.
#1 Cukinia
Nie ma chyba drugiego tak prostego, a jednocześnie tak wdzięcznego warzywa na grilla, jak cukinia. Nie musisz nawet jej obierać! Cukinię wystarczy umyć, odciąć końcówki i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Uwaga, teraz dobra rada – krój cukinię „na ukos”. Dzięki temu plastry będą większe i unikniesz ryzyka ich spadnięcia z rusztu.
#2 Ziemniaki
W Polsce po prostu kochamy ziemniaki i mamy chyba milion sposobów na ich przygotowanie! Można je np. lekko podgotować, ponacinać, włożyć w nie ulubione składniki – szynkę, plasterki pieczarek i posypać serem, a następnie wrzucić na ruszt i zapiec. Można też przeciąć je na pół i podać ze słynnym gzikiem albo po prostu – owinąć folią aluminiową i wrzucić prosto w żar. Kto nigdy nie zachwycał się ziemniakiem z ogniska niech pierwszy rzuci… ziemniakiem!
#3 Szparagi
Robi się wykwintnie! Szparagi pojawiają się na
sklepowych półkach na krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas najlepiej jak
się da. Przepisy na szparagi już prezentowaliśmy, więc teraz tylko krótkie streszczenie
podstaw. Najlepsze szparagi będą cieniutkie – wtedy nie musimy ich nawet obierać.
Lekko skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i pieprzem i wrzucamy na ruszt. Dwie
minuty i gotowe!
#4 Kukurydza
Na polskich, grillowych stołach nie jest jeszcze tak popularna, a szkoda! Po drugiej stronie oceanu doskonale wiedzą, że to żółte warzywo to prawdziwy skarb. W jakiej wersji smakuje najlepiej? Wystarczy natrzeć ją dobrym masłem i posypać serem. Kilka chwil na ruszcie (pamiętajcie, aby ją przekręcać!) i doskonały dodatek jest gotowy!
#5 Pieczarki
Jest kilka rodzajów pieczarek doskonałych na
grilla. Do szaszłyków doskonale nadają się pieczarki białe – najlepiej w wersji
„mini”. Jeżeli chcesz, aby pieczarki stanowiły oddzielny dodatek, użyj pieczarek
portobello (z powodzeniem możesz wypełnić je dowolnym farszem). Gwarantujemy,
że ich pyszny smak dopełniony odrobiną oliwy, soli i pieprzu, z pewnością Cię
zaskoczy!
#6 Cebula
Cebula to kolejne z ukochanych warzyw Polaków. Czy wiecie, że ją też możemy marynować? Wystarczy pokroić ją na grube talarki i zanurzyć np. w sosie barbecue. Ten smak będzie niepowtarzalny!
#7 Papryka
Papryka pasuje dosłownie do wszystkiego, a dodatkowo, piękna czerwień, zieleń czy żółć z pewnością zrobią wrażenie na stole! Próbowaliście kiedyś ugrillować paprykę, a później zrobić z niej domowej roboty ajvar? Jeśli nie, koniecznie to nadróbcie!