Pięć sposobów na udanego grilla!
Kiedy święta wielkanocne i wiosenne porządki w domach mamy już za sobą, nadchodzi czas na planowanie rozrywki na zewnątrz, szczególnie jeśli długi majowy weekend zbliża się do nas wielkimi krokami!
Jednym z ulubionych sposobów Polaków na spędzenie majówki jest oczywiście grillowanie w doborowym towarzystwie. Warto pomyśleć o tym już dzisiaj, aby później móc w pełni cieszyć się wolnym czasem w gronie najbliższych.
Mięso – pozycja niemal obowiązkowa.
Na grillowym
ruszcie może znaleźć się naprawdę wiele rozmaitych mięs: kurczak, wieprzowina, a
nawet stek wołowy. Do najpopularniejszych należą oczywiście: karkówka, filet z
kurczaka, kaszanka oraz kiełbasa. Ciekawą i bardzo smaczną propozycją są
również szaszłyki, na których poza mięsem mogą znaleźć się kawałki kolorowej
papryki, cebula, a nawet cukinia. Przygotowując potrawy mięsne na grilla nie możemy
zapomnieć o jednym – marynacie! To ona nadaje wyjątkowego smaku i kruchości
naszym daniom. Najlepiej więc przygotować wszystko z odpowiednim wyprzedzeniem
(np. dzień wcześniej) po to, aby nasze mięso miało czas na nabranie
oczekiwanego aromatu.
Jednak nie
musimy ograniczać się jedynie do mięs. Pamiętajmy o tym, że ryby – mimo swojej
delikatności, również znakomicie smakują przyrządzone na grillu. W tym wypadku
warto zadbać o to, aby nasza potrawa się nie przypaliła dlatego warto owinąć ją
folią aluminiową, dzięki czemu ryba nie tylko nie będzie spalona, ale również
zachowa swoją soczystość.
Warzywa? Nie
tylko w sałatce!
Od kilku sezonów dużą popularnością cieszą się grillowane warzywa – to świetna propozycja dla osób, które unikają mięsnych dań. Oczywiście możemy zaserwować je jako przystawki w formie ulubionych sałatek, ale odpowiednio doprawione mogą być przepysznym, samodzielnym daniem.
Z pewnością wśród gości znajdą się amatorzy
grillowanej cukinii, bakłażana, czy ziemniaków. Każde z warzyw może być
przygotowane na specjalnej, aluminiowej tacy lub owinięte folią. Warto poszukać
odpowiednich dodatków do tych warzywnych dań – świetnie sprawdzi się ser feta
lub ulubiony dressing. Jeśli nie masz pomysłu na sos, nie przejmuj się! W sieci
sklepów Topaz znajdziesz szeroki wybór gotowych dressingów, które od razu
możesz wykorzystać.
Nie zapomnij
o napojach!
Grill to nie tylko pyszne dania, konieczne są również orzeźwiające napoje! Oczywiście można skorzystać z tych dostępnych na sklepowych półkach, ale również można pokusić się o przygotowanie swoich propozycji. Doskonale sprawdzi się woda podana w dzbanku z kawałkami świeżych owoców i listków mięty, ale można przygotować również pyszną lemoniadę. Tradycyjna przygotowywana jest z cytryn, ale absolutnie nie musisz się do nich ograniczać! Możesz wykorzystać ulubione owoce, lub zwyczajnie te, które masz pod ręką. Koniecznie pamiętajcie o tym, żeby rozpuścić wcześniej cukier w ciepłej wodzie i dorzucić do niej listki mięty, bądź melisy – dzięki temu wyczuwalny będzie przyjemny aromat ziół. Po wystygnięciu dolejmy wyciśnięty wcześniej sok z ulubionych owoców, dolejmy zimną wodę, wszystko wymieszajmy i schłodźmy w lodówce. Po kilku godzinach pyszny, oryginalny napój jest już gotowy.
Śmiało możesz nim częstować zaproszonych gości!
Dekoracja,
czyli niezawodny sposób na udane przyjęcie.
Jeśli
zdecydujesz się na organizację grilla, a potrawy przygotujesz odpowiednio
wcześniej to zyskasz czas na dekorację swojego tarasu czy ogrodu. Drobne, pachnące
świeczki, lampiony czy kwiaty sprawią, że Twoi goście od razu poczują się
ugoszczeni i zrelaksowani. Warto przygotować również kolorowe poduchy i ciepłe koce, które mogą
przydać się przy nagłej zmianie pogody…
A gdy goście
już wyjdą, nie zapomnij o odpowiednim przechowaniu pozostałego jedzenia. W ten
sposób nie tylko nie zmarnujesz tego co zostało, ale też zyskasz produkty na
obiad na następny dzień.
Wszystko
gotowe? Pozostało nam tylko trzymać kciuki za piękną pogodę!