5 sposobów na udanego grilla


5

Pięć sposobów na udanego grilla!

 

Kiedy święta wielkanocne i wiosenne porządki w domach mamy już za sobą, nadchodzi czas na planowanie rozrywki na zewnątrz, szczególnie jeśli długi majowy weekend zbliża się do nas wielkimi krokami!


Jednym z ulubionych sposobów Polaków na spędzenie majówki jest oczywiście grillowanie w doborowym towarzystwie. Warto pomyśleć o tym już dzisiaj, aby później móc w pełni cieszyć się wolnym czasem w gronie najbliższych.


 

Mięso – pozycja niemal obowiązkowa.



Na grillowym ruszcie może znaleźć się naprawdę wiele rozmaitych mięs: kurczak, wieprzowina, a nawet stek wołowy. Do najpopularniejszych należą oczywiście: karkówka, filet z kurczaka, kaszanka oraz kiełbasa. Ciekawą i bardzo smaczną propozycją są również szaszłyki, na których poza mięsem mogą znaleźć się kawałki kolorowej papryki, cebula, a nawet cukinia. Przygotowując potrawy mięsne na grilla nie możemy zapomnieć o jednym – marynacie! To ona nadaje wyjątkowego smaku i kruchości naszym daniom. Najlepiej więc przygotować wszystko z odpowiednim wyprzedzeniem (np. dzień wcześniej) po to, aby nasze mięso miało czas na nabranie oczekiwanego aromatu.

Jednak nie musimy ograniczać się jedynie do mięs. Pamiętajmy o tym, że ryby – mimo swojej delikatności, również znakomicie smakują przyrządzone na grillu. W tym wypadku warto zadbać o to, aby nasza potrawa się nie przypaliła dlatego warto owinąć ją folią aluminiową, dzięki czemu ryba nie tylko nie będzie spalona, ale również zachowa swoją soczystość.

 

Warzywa? Nie tylko w sałatce!


Od kilku sezonów dużą popularnością cieszą się grillowane warzywa – to świetna propozycja dla osób, które unikają mięsnych dań. Oczywiście możemy zaserwować je jako przystawki w formie ulubionych sałatek, ale odpowiednio doprawione mogą być przepysznym, samodzielnym daniem.

Z pewnością wśród gości znajdą się amatorzy grillowanej cukinii, bakłażana, czy ziemniaków. Każde z warzyw może być przygotowane na specjalnej, aluminiowej tacy lub owinięte folią. Warto poszukać odpowiednich dodatków do tych warzywnych dań – świetnie sprawdzi się ser feta lub ulubiony dressing. Jeśli nie masz pomysłu na sos, nie przejmuj się! W sieci sklepów Topaz znajdziesz szeroki wybór gotowych dressingów, które od razu możesz wykorzystać.

 



Nie zapomnij o napojach!


Grill to nie tylko pyszne dania, konieczne są również orzeźwiające napoje! Oczywiście można skorzystać z tych dostępnych na sklepowych półkach, ale również można pokusić się o przygotowanie swoich propozycji. Doskonale sprawdzi się woda podana w dzbanku z kawałkami świeżych owoców i listków mięty, ale można przygotować również pyszną lemoniadę. Tradycyjna przygotowywana jest z cytryn, ale absolutnie nie musisz się do nich ograniczać! Możesz wykorzystać ulubione owoce, lub zwyczajnie te, które masz pod ręką. Koniecznie pamiętajcie o tym, żeby rozpuścić wcześniej cukier w ciepłej wodzie i dorzucić do niej listki mięty, bądź melisy – dzięki temu wyczuwalny będzie przyjemny aromat ziół. Po wystygnięciu dolejmy wyciśnięty wcześniej sok z ulubionych owoców, dolejmy zimną wodę, wszystko wymieszajmy i schłodźmy w lodówce. Po kilku godzinach pyszny, oryginalny napój jest już gotowy.


Śmiało możesz nim częstować zaproszonych gości!



 

Dekoracja, czyli niezawodny sposób na udane przyjęcie.


Jeśli zdecydujesz się na organizację grilla, a potrawy przygotujesz odpowiednio wcześniej to zyskasz czas na dekorację swojego tarasu czy ogrodu. Drobne, pachnące świeczki, lampiony czy kwiaty sprawią, że Twoi goście od razu poczują się ugoszczeni i zrelaksowani. Warto przygotować również  kolorowe poduchy i ciepłe koce, które mogą przydać się przy nagłej zmianie pogody…

A gdy goście już wyjdą, nie zapomnij o odpowiednim przechowaniu pozostałego jedzenia. W ten sposób nie tylko nie zmarnujesz tego co zostało, ale też zyskasz produkty na obiad na następny dzień.


Wszystko gotowe? Pozostało nam tylko trzymać kciuki za piękną pogodę!