Dlaczego czyszczenie
grilla jest takie trudne, a zarazem takie ważne? Podczas grillowania na ruszcie
osadzają się i przypalają resztki jedzenia. Jeżeli nie wyczyścimy go dobrze
przed kolejnym grillowaniem, zwęglone pozostałości z poprzednich imprez będą
wydzielały pod wpływem temperatury różne szkodliwe substancje. Jak tego
uniknąć? Wystarczy wyczyścić ruszt, chociaż czasami to nie lada wyzwanie!
Podpowiadamy, jak to najłatwiej zrobić!
#1 Gazeta lub folia
aluminiowa zamiast szczotki
Nie masz specjalnej szczotki do czyszczenia rusztu? Nic nie szkodzi! Na pewno znajdziesz w swoim domu jakieś stare gazety lub folię aluminiową Wystarczy, że zgnieciesz kilka stron gazet lub 2-3 arkusze folii aluminiowej w kulkę, a przy odrobinie wysiłku uda Ci się przygotować grilla do kolejnej uczty.
#2 Użyj cebuli
Tak – to nie żart. Jeżeli ruszt jeszcze dobrze nie wystygł, przekrój na pół dużą cebulę i nadziej ją na widelec lub szpikulec do grilla. Dla ułatwienia czyszczenia, możesz skropić zabrudzony ruszt octem lub sokiem z cytryny
#3 Aktywna pasta
Na mocniejsze zabrudzenia przyda się ciężka artyleria. W tym przypadku idealnie sprawdzi się połączenie sody oczyszczonej z wodą utlenioną. Zrób z nich gęstą pastę, a następnie wetrzyj w zabrudzony ruszt. Odczekaj kilka minut, po czym spłucz wszystko wodą.
#4 Sól
Jeśli ruszt już całkowicie wystygł, a nie masz ochoty na szorowanie, z pomocą przyjdzie Ci zwykła kuchenna sól. Na arkusz folii aluminiowej wysyp słuszną ilość soli, połóż zabrudzony ruszt i kolejny raz, dokładnie obsyp go solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podgrzewaj do momentu, aż sól zacznie lekko brązowieć. Wyjmij, przetrzyj szmatką i gotowe! W połączeniu soli z wysoką temperaturą, żadne zabrudzenia nie mają szans!
#5 Kup specjalistyczny
płyn i szczotkę
Nie chcesz bawić się w domowe sposoby? W sklepach TOPAZ z łatwością znajdziesz specjalistyczne płyny do czyszczenia, które przydadzą Ci się nie tylko w sezonie grillowym. Doskonale sprawdzą się również przy czyszczeniu trudnych zabrudzeń na kuchence lub w piekarniku. Dokup do tego szczotkę ze stalowym włosiem i żaden grill nie będzie Ci straszny!
Pamiętaj, że ruszt
grillowy, który czyścisz, powinien być jeszcze ciepły, ale nie gorący. Inaczej
jest z metalową podstawą grilla – ta musi wystygnąć całkowicie, jeśli
zamierzasz ją umyć. Po odpowiedniej pielęgnacji, wysusz wszystkie elementy, aby
zapobiec powstawaniu rdzy.