5 rewelacyjnych przepisów na dania z karkówki wieprzowej!


5

Karkówka pieczona w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami, olejem i musztardą.
  2. Natrzeć karkówkę marynatą i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc).
  3. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, dodać wodę.
  4. Piec w 180°C przez 2 godziny, polewając co jakiś czas sosem z dna naczynia


 

Karkówka duszona w sosie własnym


Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokroić w plastry i obsmażyć na oleju.
  2. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć chwilę.
  3. Wlać bulion, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 1,5 godziny.
  4. Podawać z kaszą lub ziemniakami.



Karkówka z grilla w marynacie musztardowo-miodowej


Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przecisnąć i wymieszać z musztardą, miodem, olejem i przyprawami.
  2. Natrzeć karkówkę marynatą i odstawić na 4-6 godzin.
  3. Grillować po 4-5 minut z każdej strony.

 



Karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokroić w plastry, obsmażyć na oleju.
  2. Dodać posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki, smażyć 5 minut.
  3. Wlać śmietanę, dodać musztardę i dusić na małym ogniu 30 minut.

 


Karkówka zapiekana z warzywami i serem


Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokroić w plastry, doprawić i obsmażyć.
  2. Pokroić warzywa i podsmażyć chwilę.
  3. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami karkówkę, warzywa, ketchup i ser.
  4. Piec w 180°C przez 45 minut.

 


Karkówka w sosie miodowo-sojowym

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 łyżki oleju


Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać sos sojowy, miód, imbir, czosnek i chili.
  2. Zamarynować karkówkę na kilka godzin.
  3. Smażyć na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.