Karkówka pieczona w piekarniku
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami, olejem i musztardą.
- Natrzeć karkówkę marynatą i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, dodać wodę.
- Piec w 180°C przez 2 godziny, polewając co jakiś czas sosem z dna naczynia

Karkówka duszona w sosie własnym
Składniki:
- 800 g karkówki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokroić w plastry i obsmażyć na oleju.
- Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć chwilę.
- Wlać bulion, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 1,5 godziny.
- Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Karkówka z grilla w marynacie musztardowo-miodowej
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Czosnek przecisnąć i wymieszać z musztardą, miodem, olejem i przyprawami.
- Natrzeć karkówkę marynatą i odstawić na 4-6 godzin.
- Grillować po 4-5 minut z każdej strony.

Karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Składniki:
- 800 g karkówki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokroić w plastry, obsmażyć na oleju.
- Dodać posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki, smażyć 5 minut.
- Wlać śmietanę, dodać musztardę i dusić na małym ogniu 30 minut.

Karkówka zapiekana z warzywami i serem
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 papryki
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokroić w plastry, doprawić i obsmażyć.
- Pokroić warzywa i podsmażyć chwilę.
- W naczyniu żaroodpornym układać warstwami karkówkę, warzywa, ketchup i ser.
- Piec w 180°C przez 45 minut.

Karkówka w sosie miodowo-sojowym
Składniki:
- 800 g karkówki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chili
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Wymieszać sos sojowy, miód, imbir, czosnek i chili.
- Zamarynować karkówkę na kilka godzin.
- Smażyć na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
