5 pomysłów na Twoje FIT śniadanie!


5

Przy wyborze składników zadbaj o to, aby zawierały dużą dawkę węglowodanów i białka. Dodawanie owoców i warzyw do ulubionych pozycji śniadaniowych korzystnie wpłynie na Twój organizm, a do tego urozmaici posiłek. Warto pamiętać o najmłodszych, ponieważ niezbędne witaminy poprawią koncentrację, a co za tym idzie także wyniki w nauce. Śniadanie powinno być przyjemnością dla twoich najbliższych i porządną dawką energii na każdy dzień, szczególnie w zbliżającym się okresie jesienno-zimowym. Wielu z Was na pewno zastanawiało się jak stworzyć zdrowe, proste, a do tego smaczne śniadanie. My to wiemy i chętnie podzielimy się 5 pomysłami na fit śniadania.




Owsianka to alternatywa dla płatków śniadaniowych. Owies bogaty jest w białko, aminokwasy, witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację, witaminę B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają zmęczeniu i korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Owies to przede wszystkim to źródło błonnika rozpuszczalnego, odpowiedzialnego za działanie enzymów trawiennych. Owsiankę możesz przygotować na wiele sposobów: na mleku, na wodzie lub z jogurtem. Dodaj owoce suszone, bakalie oraz ziarna i gotowe! Tak przyrządzoną owsiankę możesz zjeść również w ramach drugiego śniadania.


Placuszki z kolejne zastosowanie otrębów. Do ich przyrządzenia potrzebujesz łyżki otrębów pszennych, 2 łyżki otrębów owsianych, 1 jajko i gotowe. Wystarczy, że przygotowaną masę usmażysz i dopełnisz według uznania na słodko lub wytrawnie.


Smoothie to nic innego jak gęsty koktajl. Może być owocowy, warzywny, lub owocowo-warzywny. Do jego przyrządzenie wykorzystaj ulubione owoce i warzywa w zmiksuj  blenderem. Nie bój się eksperymentów. Szpinak, burak czy jarmuż w połączeniu z pomarańczami lub jabłkiem jest przepyszny! Jarmuż, podobnie jak brokuły zawiera sulforafan, przeciwutleniacz, który ma silne działanie antynowotworowe, witaminę C i K oraz wapń.  Kolorowe koktajle to świetny dodatek do śniadania, a także zdrowy zamiennik napoju, w ciągu dnia.




Kanapka to najprostsza propozycja na śniadanie. Zrezygnuj z białego pieczywa i zastąp je ciemnym np. razowym. Do tego skomponuj naturalny jogurt ze świeżymi owocami, jajecznica z dodatkiem pomidorków lub twarożek z rzodkiewką. Rzodkiewka ma właściwości oczyszczające, antybakteryjne oraz usprawnia pracę wątroby. Natomiast zamiast masła polecamy awokado, które wspomaga pracę mózgu, a połączenie witaminy E i kwasów tłuszczowych Omega-3 w nim zawartym zapobiega chorobom Alzheimera.




Kasza w propozycji śniadaniowej kojarzy się głównie z kaszą manną, a my proponujemy kaszę jaglaną. Jej właściwości są wprost zadziwiające: ma bardzo dużo przyswajalnego białka, jest lekkostrawna , bezglutenowa, bogata w witaminę B1, żelazo oraz krzemionkę. Poprawia pamięć, kondycję włosów, skóry i paznokci. Podobnie jak owsiankę, kaszę jaglaną można gotować na wodzie lub mleku. Dla osób nietolerujących laktozy świetnym zamiennikiem są mleka roślinne. Do tego ulubione dodatki owocowe i pyszne, sycące śniadanie gotowe.