10 KUCHENNYCH TRIKÓW, KTÓRE MUSISZ POZNAĆ.


10

Moda na gotowanie trwa. Nie każdy jednak chce spędzać w kuchni długie godziny. Poznaj 10 trików, które ułatwią Ci pracę przy przygotowywaniu posiłków


    • 1. Potrzebujesz płynnego masła? Zetrzyj je na tarce. Masło w takiej postaci nie wymaga roztapiania na patelni.
    • 2. Jeśli zostało Ci nieco sosu z obiadu, nie wylewaj go. Zamroź w pojemniczkach do lodu. Będziesz mieć bazę do następnego dania lub dodasz do zupy zamiast bulionu.
    • 3. Nikt nie lubi obierać czosnku. Na szczęście można ułatwić sobie to zadanie. Rozgnieć nieco czosnek talerzem lub innym płaskim naczyniem, włóż do zamykanego pojemnika i dobrze wstrząśnij. Ząbki same wyjdą z łupinek
    • 4. Lody wyjęte z zamrażalnika często są bardzo twarde. Aby tego uniknąć, przed zamrożeniem włóż je do torebki strunowej, wyciśnij z niej powietrze i szczelnie zamknij. Zobaczysz, jaką będą miały aksamitną konsystencję, gdy będziesz mieć na nie ochotę.
    • 5. Wino schłodzone w kilka sekund? To możliwe. Wystarczy, że wrzucisz do niego kilka wcześniej zamrożonych kulek winogron. Schłodzą wino nie rozwadniając go przy tym.
    • 6. Mrozić możesz także świeże zioła, jeśli nie jesteś w stanie zużyć ich na bieżąco. Włóż je do pojemników do lodu, zalej oliwą i włóż do zamrażalnika. Gdy będziesz smażyć mięso bądź warzywa, ekspresowo roztopisz taką ziołową kostkę na patelni.
    • 7. Trudno odmierzyć odpowiednią ilość lepkich produktów, takich jak miód czy masło orzechowe, ponieważ przyklejają się do miarki. Unikniesz tego, jeśli przed użyciem posmarujesz miarkę odrobiną oleju.
    • 8. Deska do krojenia bez przerwy się przesuwa? Podłóż pod nią wilgotny kawałek ręcznika papierowego, a problem zniknie.
    • 9. Nie chcesz, aby woda w garnku wykipiała? Połóż na jego krawędziach drewnianą łyżkę. „Rozbije” ona część bąbelków uniemożliwiając wylanie się cieczy na kuchenkę.
    • 10. Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, wrzuć je do wody. Jeśli wypłynie na powierzchnię, wyrzuć je. Na pewno nie nadaje się już do spożycia.