Moda na gotowanie trwa. Nie każdy jednak chce spędzać w kuchni długie godziny. Poznaj 10 trików, które ułatwią Ci pracę przy przygotowywaniu posiłków
1. Potrzebujesz płynnego masła? Zetrzyj je na tarce. Masło w takiej postaci nie wymaga roztapiania na patelni.
2. Jeśli zostało Ci nieco sosu z obiadu, nie wylewaj go. Zamroź w pojemniczkach do lodu. Będziesz mieć bazę do następnego dania lub dodasz do zupy zamiast bulionu.
3. Nikt nie lubi obierać czosnku. Na szczęście można ułatwić sobie to zadanie. Rozgnieć nieco czosnek talerzem lub innym płaskim naczyniem, włóż do zamykanego pojemnika i dobrze wstrząśnij. Ząbki same wyjdą z łupinek
4. Lody wyjęte z zamrażalnika często są bardzo twarde. Aby tego uniknąć, przed zamrożeniem włóż je do torebki strunowej, wyciśnij z niej powietrze i szczelnie zamknij. Zobaczysz, jaką będą miały aksamitną konsystencję, gdy będziesz mieć na nie ochotę.
5. Wino schłodzone w kilka sekund? To możliwe. Wystarczy, że wrzucisz do niego kilka wcześniej zamrożonych kulek winogron. Schłodzą wino nie rozwadniając go przy tym.
6. Mrozić możesz także świeże zioła, jeśli nie jesteś w stanie zużyć ich na bieżąco. Włóż je do pojemników do lodu, zalej oliwą i włóż do zamrażalnika. Gdy będziesz smażyć mięso bądź warzywa, ekspresowo roztopisz taką ziołową kostkę na patelni.
7. Trudno odmierzyć odpowiednią ilość lepkich produktów, takich jak miód czy masło orzechowe, ponieważ przyklejają się do miarki. Unikniesz tego, jeśli przed użyciem posmarujesz miarkę odrobiną oleju.
8. Deska do krojenia bez przerwy się przesuwa? Podłóż pod nią wilgotny kawałek ręcznika papierowego, a problem zniknie.
9. Nie chcesz, aby woda w garnku wykipiała? Połóż na jego krawędziach drewnianą łyżkę. „Rozbije” ona część bąbelków uniemożliwiając wylanie się cieczy na kuchenkę.
10. Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, wrzuć je do wody. Jeśli wypłynie na powierzchnię, wyrzuć je. Na pewno nie nadaje się już do spożycia.
Udostępnij:
Zaloguj się
Nie Pamiętasz PINu lub nie dostałeś maila aktywacyjnego?