Warzywa z grilla z salsą z czerwonej cebuli (przepis)


Warzywa

Nie tylko mięsiwem człowiek żyje! Aby grill smaczniejszy, warto wzbogacić go o solidną porcję warzyw. Jak sprawić, aby były przepyszne? Zobaczcie przepis i przekonajcie się sami!


Składniki:


2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 zielone papryki
4 cykorie
4 bakłażany
4 cukinie
300 g pieczarek

Salsa:


100 ml oliwy z drugiego tłoczenia
4 cebule czerwone
20 ml sosu sojowego jasnego
20 ml octu balsamicznego
20 g miodu
Sól, pieprz


Sos:

3 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu
1 łyżeczka curry


Sposób przygotowania:


Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sos sojowy, miód, ocet balsamiczny oraz oliwę. Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Warzywa kroimy w plastry, marynujemy salsą z czerwonej cebuli i oliwą z oliwek oraz oprószamy solą. Odstawiamy na min. 10 minut. Następnie grillujemy warzywa do momentu aż będą miękkie.



Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję politykę cookies