Składniki (dla 4 osób):
- 4 plastry schabu bez kości (ok. 600 g)
- 6 średnich ziemniaków
- 100 g sera żółtego Gouda
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 100 ml śmietanki 18% lub mleka
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
opcjonalnie: kilka listków świeżego tymianku lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotuj mięso:
- Plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i oprósz papryką oraz majerankiem. Odstaw na 10–15 minut.
- Podsmaż: Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Obsmaż mięso z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj dodatki:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij.
- Wszystko wymieszaj w misce ze śmietanką.
- Dopraw do smaku.
Układanie warstw:
- Na schab w naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków z cebulą.
- Całość posyp startym serem Gouda
Pieczenie:
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz ok. 35–40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser apetycznie się zapiecze.
Podawaj gorące, posypane świeżymi ziołami. Idealnie smakuje z prostą surówką z kiszonej kapusty lub ogórków.
Porada:
Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj między warstwy kilka plasterków pomidora lub odrobinę tartego czosnku do śmietanki.
Wartości odżywcze(4 porcje):
- kcal: ok. 1875 kcal
- białko: ok. 166 g
- tłuszcz: ok. 85 g
- węglowodany: ok. 116 g
To danie to klasyka w nowym wydaniu – prosty, tani i pyszny sposób na wykorzystanie produktów dostępnych w naszych sklepach w aktualnej ofercie. Smacznego!