Schab zapiekany z serem Gouda i ziemniakami – prosty obiad dla całej rodziny


Schab

Składniki (dla 4 osób):


  • 4 plastry schabu bez kości (ok. 600 g)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 100 g sera żółtego Gouda
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 100 ml śmietanki 18% lub mleka
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

opcjonalnie: kilka listków świeżego tymianku lub natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:


Przygotuj mięso:

  1. Plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i oprósz papryką oraz majerankiem. Odstaw na 10–15 minut.
  2. Podsmaż: Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Obsmaż mięso z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Przełóż do naczynia żaroodpornego.


Przygotuj dodatki:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij.
  3. Wszystko wymieszaj w misce ze śmietanką.
  4. Dopraw do smaku.


Układanie warstw:

  1. Na schab w naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków z cebulą.
  2. Całość posyp startym serem Gouda


Pieczenie:

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz ok. 35–40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser apetycznie się zapiecze.



Podawaj gorące, posypane świeżymi ziołami. Idealnie smakuje z prostą surówką z kiszonej kapusty lub ogórków.


Porada:

Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj między warstwy kilka plasterków pomidora lub odrobinę tartego czosnku do śmietanki.


Wartości odżywcze(4 porcje):

  • kcal: ok. 1875 kcal
  • białko: ok. 166 g
  • tłuszcz: ok. 85 g
  • węglowodany: ok. 116 g


To danie to klasyka w nowym wydaniu – prosty, tani i pyszny sposób na wykorzystanie produktów dostępnych w naszych sklepach w aktualnej ofercie. Smacznego!