Przepisy na domowe przetwory


Przepisy

Klasyczne ogórki kiszone

Składniki:

  • małe ogórki gruntowe
  • woda
  • sól (1 łyżka na 1 litr wody)
  • koper (z baldachimem),czosnek, liść chrzanu, ziarna gorczycy

Przygotowanie:

  1. Ułóż ogórki ciasno w słoikach razem z dodatkami.
  2. Zalej gorącą zalewą (woda z solą).
  3. Zakręć, postaw w temperaturze pokojowej na 2–3 dni do fermentacji, potem przenieś do chłodniejszego miejsca.

 



Leczo warzywne do słoików


Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka słodka, odrobina cukru
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

  1. Pokrój warzywa w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju.
  2. Dodaj paprykę i cukinię, smaż 5–10 minut.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, przyprawy. Gotuj 30 minut.
  4. Przełóż do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.






Kompot wiśniowy na zimę


Składniki:

  • 1 kg wiśni (bez pestek lub z pestkami)
  • 150–200 g cukru
  • 3 litry wody


Przygotowanie:

  1. Wiśnie wsyp do dużego garnka, zalej wodą, dodaj cukier.
  2. Gotuj 10 minut od momentu wrzenia.
  3. Przelej gorący kompot do słoików lub butelek, zakręć i odwróć do góry dnem.

 
 

Papryka marynowana


Składniki:

  • 1 kg papryki (różne kolory)
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, gorczyca


Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w paski, sparz wrzątkiem.
  2. Ułóż w słoikach z dodatkami (czosnek, przyprawy).
  3. Zalej gorącą zalewą i pasteryzuj 10–15 minut.




Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • (opcjonalnie: 1–2 łyżki cukru – jeśli śliwki są bardzo kwaśne)
  • (opcjonalnie: odrobina cynamonu lub goździków)


Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
  2. Włóż do dużego, szerokiego garnka o grubym dnie. Nie dodawaj wody – śliwki puszczą sok.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, przez 3–4 godziny (można rozłożyć gotowanie na 2 dni). Masa powinna mocno zgęstnieć i ciemnieć.
  4. Pod koniec możesz dodać szczyptę cynamonu lub odrobinę cukru.
  5. Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Można też dodatkowo pasteryzować przez 10 minut.


Pamiętaj! Najlepiej używać śliwek bardzo dojrzałych – są słodsze i szybciej się smażą.

 


Salsa pomidorowa (łagodna lub pikantna)


Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 3–4 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 ostre papryczki (lub mniej, jeśli chcesz łagodniejszą wersję)
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kmin rzymski, kolendra mielona, limonka


Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  2. Paprykę, cebulę, czosnek i ostre papryczki drobno posiekaj.
  3. Wrzuć wszystko do garnka i gotuj ok. 30–40 minut na średnim ogniu.
  4. Zblenduj na gładką lub lekko grudkowatą konsystencję – według upodobań.
  5. Dodaj ocet, cukier i przyprawy. Gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Gorącą salsę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 minut.

 
Z czym podawać: jako dip do nachosów, dodatek do tortilli, burgerów, zapiekanek czy kanapek.