Propozycje dań z karkówki wieprzowej


Propozycje

Oto kilka przepisów na karkówkę wieprzową, która z pewnością zachwyci Twoich bliskich:

 

1. Karkówka pieczona w piekarniku

 

Składniki:

 

- 1 kg karkówki wieprzowej

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżki musztardy

- 2 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- Sól i pieprz do smaku

- Opcjonalnie: rozmaryn lub tymianek

 

Przygotowanie:

1. Karkówkę umyj i osusz. Natrzyj mięso solą, pieprzem i przyprawami.

2. W miseczce wymieszaj oliwę z musztardą i przeciśniętym czosnkiem. Posmaruj marynatą mięso.

3. Zawiń karkówkę w folię aluminiową i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).

4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Ostatnie 15 minut piecz bez folii, aby uzyskać złocistą skórkę.

 

2. Karkówka grillowana

 

Składniki:

 

- 800 g karkówki (plastry)

- 3 łyżki oliwy

- 3 łyżki sosu sojowego

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka miodu

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżeczka oregano

 

Przygotowanie:

 

1. W miseczce wymieszaj oliwę, sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek i przyprawy.

2. Zamarynuj plastry karkówki i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

3. Grilluj na rozgrzanym grillu przez około 6–8 minut z każdej strony.

 

 3. Karkówka duszona w cebuli

 

Składniki:

- 1 kg karkówki (plastry)

- 4 duże cebule

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki oleju

- 1 szklanka bulionu

- Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

 

Przygotowanie:

1. Plastry karkówki oprósz mąką, solą i pieprzem. Obsmaż na oleju z obu stron.

2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni, aż się zeszkli.

3. Do dużego garnka przełóż mięso, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.

4. Zalej bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

 

4. Karkówka w sosie barbecue

 

Składniki:

- 800 g karkówki

- 3 łyżki ketchupu

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki octu balsamicznego

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

 

Przygotowanie:

1. Wymieszaj ketchup, miód, ocet, sos sojowy i wędzoną paprykę.

2. Natrzyj karkówkę marynatą i odstaw na minimum 2 godziny.

3. Piecz w piekarniku w 180°C przez około 1 godzinę, od czasu do czasu smarując mięso pozostałą marynatą.

 

Który przepis wybierzesz?