Mięsne klasyki na grilla! Spróbuj naszych przepisów na majówkę!


Mięsne

1. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej



Składniki:


  • 1 kg karkówki (plastry ok. 1–1,5 cm)
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej francuskiej lub dijon)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki oleju (rzepakowy lub oliwa)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie: 


1. Pokrój karkówkę na równe plastry, delikatnie rozbij je tłuczkiem.

2. W misce wymieszaj musztardę, miód, czosnek, olej oraz przyprawy.

3. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w marynacie. Ułóż warstwowo w naczyniu lub woreczku strunowym.

4. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

5. Rozgrzej grill (najlepiej na średnią moc). Grilluj karkówkę po 5–7 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumieni i będzie miękka. Możesz spryskać ją delikatnie wodą lub piwem w trakcie grillowania, żeby nie wyschła.



2. Szaszłyki drobiowe z warzywami





Składniki:


  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (starty)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie: 


1. Mięso umyj i pokrój w kostkę (ok. 2x2 cm).

2. W osobnej misce wymieszaj oliwę, czosnek, sok z cytryny, zioła, sól i pieprz – zamarynuj mięso na minimum 1 godzinę w lodówce.

3. Pokrój warzywa w podobnej wielkości kostki lub plasterki (cukinię).

4. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian: mięso, paprykę, cebulę, cukinię itd.

5. Grilluj szaszłyki po ok. 10–12 minut, co kilka minut obracając, aż mięso będzie soczyste i dobrze wypieczone.



3. Grillowany ser halloumi z warzywami



Składniki:


  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, oregano


Przygotowanie: 


1. Ser halloumi pokrój w grube plastry (ok. 1 cm).

2. Cukinię i paprykę pokrój w plastry lub paski.

3. Wszystko skrop oliwą, posyp przyprawami.

4. Pomidorki możesz nabić na patyczki, żeby się nie gubiły na grillu.

5. Grilluj warzywa i ser ok. 3–4 minuty z każdej strony, aż pojawią się ładne paski, a warzywa będą lekko miękkie, ale nadal jędrne.



4. Pieczarki z farszem z sera feta




Składniki:


  • 8–10 dużych pieczarek
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz


Przygotowanie: 


1. Oczyść pieczarki i delikatnie usuń nóżki (można je posiekać i dorzucić do farszu).

2. Fetę rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty czosnek, pietruszkę, oliwę, pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3. Napełnij farszem kapelusze pieczarek.

4. Ułóż je na aluminiowej tacce i grilluj przez 10–15 minut, aż pieczarki będą miękkie, a farsz lekko się zarumieni.



5. Grillowane pieczywo czosnkowe



Składniki:


  • 1 bagietka (lub inne pieczywo)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól do smaku

Przygotowanie:


1. Wymieszaj masło z przeciśniętym czosnkiem, natką i szczyptą soli.

2. Bagietkę pokrój wzdłuż lub na ukośne kromki.

3. Posmaruj masłem czosnkowym z jednej strony.

4. Grilluj kromki przez 2–3 minuty z każdej strony, aż się lekko przypieką i zrobią chrupiące.


Serdecznie zachęcamy do spróbowania naszych przepisów. Z pewnością pomogą w urządzeniu pysznego majówkowego grilla!