Karkówka po azjatycku (przepis)


Karkówka

Karkówka – wyobrażacie sobie bez niej dobrego grilla? My nie potrafimy! Tym razem przedstawiamy Wam prosty i pyszny przepis na marynatę, która idealnie pasuje do karkówki, ale świetnie sprawdzi się również z każdym innym mięsem.


Składniki:

Karkówka 1 kg

Szalotka 1 szt.

Mango 0,5 szt.

Czosnek 4 ząbki

Papryczka chilli 1 szt.

Limonka 0,5 szt.

Grejpfrut 0,5 szt.

Olej lub oliwa 100 ml

Sos sojowy 30 ml

Ocet 10 ml

Świeża bazylia

Miód 1 łyżka

Zielona pasta curry 1 łyżka

Trawa cytrynowa 1 szt.

Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Mango, chilli, bazylię, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy sok z limonki oraz grejpfruta, miód, oliwę, sos sojowy, ocet, zieloną pastę curry. Solimy oraz pieprzymy do smaku. Jeśli uznamy, że marynata jest za mało słodko, możemy dodać nieco więcej miodu lub odrobinę brązowego cukru. Mieszamy.


Do gotowej marynaty wkładamy mięso i wkładamy do lodówki na min. godzinę (najlepiej na całą noc). Pamiętaj! Zanim zaczniesz grillowanie, wyjmij wcześniej mięso z lodówki – niech nabierze temperatury pokojowej.