Burger wołowy z sosem śliwkowym (przepis)


Burger

Brakuje Ci czasu lub po prostu nie chcesz spędzać połowy dnia w kuchni? Przygotuj smaczne, szybkie i proste burgery, które pokocha każdy! 


Składniki:


4 burgery wołowe Sokołów
4 bułki do hamburgerów
2 duże garści kiełków
2 małe papryczki
1 ogórek
4 okrągłe plastry sera camembert

Sos:

2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 łyżki powideł śliwkowych


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i podobnie jak ogórka kroimy na plasterki.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy, po czym wykładamy burgery i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Po zdjęciu kotletów na tej samej patelni rumienimy (wewnętrzną stroną) przekrojone na pół bułki.

Na spodzie bułki układamy kolejno: kiełki, paprykę, plaster sera, ciepłego burgera, sos śliwkowy, ogórka, kiełki i przykrywamy drugą połówką bułki.