Sernik OREO z borówkami (przepis)


Sernik

Sernik – nie musimy pytać, wiemy, że lubicie! Tym razem mamy na niego niesamowicie prosty przepis, który po prostu pokochacie! Gwarantujemy, że lepszego nie jedliście!

 

Składniki:

 

- Masło: ok. 80 g;

- Twaróg sernikowy: ok. 1 kg

- Cukier puder: 200 g;

- Jajka: 3-4 szt.

- Śmietana 36% do deserów: ok. 300 ml;

- Ciastka Oreo/Herbatniki maślane: ok. 4 opakowania;

- Sok z cytryny: do smaku;

 

Sposób przygotowania:

 

Spód:

Rozgrzej piekarnik do 180*C. Wyjmij masło, a następnie podgrzej je w rondelku, aby się roztopiło. Ciastka Oreo lub herbatniki pokrusz i dodaj do nich rozpuszczone masło, a następnie wymieszaj. Następnie przełóż je na formę do pieczenia i równomiernie rozłóż – do odpowiedniego „ugniecenia” przyda Ci się np. szklanka z płaski dnem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na około 10 minut. Następnie wyjmij spód z piekarnika i daj mu ostygnąć.

 

Masa:

Przełóż do miski ok. 1 kg twarogu sernikowego oraz 200 g cukru pudru i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj jajka (3-4),ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednorodnej masy, dodaj 300 ml śmietany 36% do deserów oraz odrobinę soku z cytryny do smaku i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wylej na schłodzony spód i wszystko wyrównaj. Przygotowany sernik wstaw do piekarnika – wystarczy mu godzina w temperaturze 140*C. Wyjmij sernik z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Następnie wstaw go do lodówki na min. 6h. Po tym czasie udekoruj sernik świeżymi borówkami oraz listkami mięty.

 

To już wszystko! Teraz możesz zajadać się najlepszym sernikiem na świecie – smacznego!



Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję politykę cookies