PRZYGOTUJ OBIAD Z NASZYM KUCHARZEM! - PIERŚ Z KURCZAKA MARYNOWANA W JOGURCIE


PRZYGOTUJ
PIERŚ Z KURCZAKA MARYNOWANA W JOGURCIE


Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

>4 filety z kurczaka zagrodowego Drosed

>2 ząbki czosnku

>6 g imbiru

>5 gałązek tymianku świeżego

>50 ml soku z cytryny

>300 ml jogurtu naturalnego

>30 ml oleju roślinnego

>sól, pieprz, pieprz cayenne (odrobina)

>300 g szpinaku świeżego (baby)

>2-3 ząbki czosnku

>100g serka topionego śmietankowego

>30 g masła

>60 ml białego wytrawnego wina

>200 ml śmietany 30 %

>60 g marchewki

>400 g makaronu Świdry (Fusilli) Lubella

>30 ml oliwy z oliwek

>sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka zagrodowego Drosed umyć i zamarynować: drobno posiekać czosnek, tymianek i imbir. Wszystko wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Włożyć filety i marynować w lodówce 12-16 godzin.
 

Makaron Lubella ugotować al dente w osolonej wodzie z oliwą.

Szpinak zeszklić na maśle posiekany czosnek oraz marchew pokrojoną w paseczki, następnie dolać wino i dusić pod przykryciem. Dodać śmietanę, serek topiony, zagotować, następnie opłukany szpinak i poddusić - przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połączyć z ugotowanym makaronem Lubella i wymieszać. Filet z kurczaka zagrodowego Drosed wyjąć z marynaty. Przesmarować olejem i usmażyć powoli na patelni grillowej (można dopiec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C). Potrawę podawać z makaronem i wymieszać ze szpinakiem.