PRZYGOTUJ OBIAD Z NASZYM KUCHARZEM! - KOTLETY MIELONE NADZIEWANE GRZYBAMI I SEREM


PRZYGOTUJ

KOTLETY MIELONE NADZIEWANE GRZYBAMI I SEREM

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

> 400 g łopatki wieprzowej bez kości

> 400 g wołowiny 

> 120 ml śmietany UHT 18%

> 50 g bułki pszennej (czerstwej)

> 80 g cebuli do kotletów

> 25 g masła

> 1-2 jajka

> 1/5 pęczka natki pietruszki

> 30 g borowików suszonych

> 140 g sera ementaler

> 40 g mąki pszennej 

> 40 g bułki tartej

> 300 g cebuli do okrasy

> 150 g boczku wędzonego

> 40 g smalcu

> 160 g Ramy do smażenia

> sól, pieprz czarny mielony, świeży tymianek 


Sposób przygotowania:

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Bułkę pszenną namoczyć w śmietanie - wszystko zmiksować i połączyć z mięsem mielonym, jajkiem oraz przyprawami. 


Borowiki suszone namoczyć w wodzie, obgotować, wystudzić, posiekać w drobną kostkę i wymieszać ze startym serem. Masę mieloną podzielić na sześć równych kulek. Rozpłaszczyć, nałożyć farsz i uformować kotlety mielone. Obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i wolno smażyć na Ramie do smażenia, tak aby temperatura doszła do środka. 


Boczek pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać Ramę do smażenia i podsmażyć boczek. Następnie dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać sól, pieprz i posiekany, świeży tymianek. Usmażone kotlety podawać z okrasą z cebuli i boczku.